Nejvyšší čas sklidit bazalku a zásobit celou rodinu domácím pestem....řekla jsem si koncem října a konečně zkrotila ten neuvěřitelný keř, který mi přes léto vyrostl z přichcíplé bazalčí sazeničky z Billy.
Pesto je z italského slova pestare - mlátit, drtit. Co, to je už jen na nás. Hlavními ingrediencemi klasického zaleného pesta je bazalka, olivový olej, piniové oříšky, parmezán nebo podobný sýr, česnek a sůl. Já tam ale dávám všechno, co mám ráda, protože toho musí být dost. Pro všechny.
Takže kromě bazalky používám i rucolu, piniové oříšky nastavím dýňovými semínky, někdy i mandlemi. Oříšky mi sice chutnají, ale jako alergika i dost dráždí. Takže je někdy úplně vynechám. Do pesta přidávám citronovou šťávu z vlastních citronů. Miluju je. A samozřejmě pepř. Jen pozor, s česnekem opatrně, nemá být ve směsi dominantní.
Protože se mi s tím nechce patlat, používám mixér. Rozdrtím v něm semínka, česnek, přidám lupení, mixér se ucpe, já naštvu, všechno vyklopím do mísy a paličkou na mojito dorazím. Kdo vlastní hmoždíř, nemá co řešit:) Do směsi přidávám postupně olej, citron, sůl, pepř a na závěr sýr. Moravia Padano je super.
Moje pesto je ne-dokonale husté. Napěchuju ho do skleniček a rozdám rodině. Ať si ho laskavě doma každý naředí svým vlastním olivovým olejem:)
A kam s ním? Většinou na těstoviny, často na rozpečenou bagetu pod rajčata, občas do salátů...a někdy lžičkou přímo ze sklenice.
Bára
Mňam! :P
OdpovědětVymazatÁďa Pafková
Ja chci takyyyyyyy:-D
OdpovědětVymazat20180911xiaoke
OdpovědětVymazatcheap jordan shoes
christian louboutin
ugg outlet online
polo ralph lauren outlet
oakley sunglasses wholesale
cheap jordans
coach factory outlet
coach outlet store online
coach outlet store online
pandora outlet