Hurá: Alergie je tu! A taky atopický ekzém, kýchání, dutiny, rýma…

Už jsem se nemohla vyloženě dočkat! To totiž znamená, že už je definitivně jaro, který sice miluju, ale… Tak si švihnem Zyrtec, promáznem to nějakým tím kortikoidem a ve finále ho stříknem i do nosu. Atopický ekzém mám od narození. Dnes vám ukážu, co mi pomáhá, nebo nevadí. A to se fakt taky počítá!


Ekzém je strašná zákeřná mrcha. Každý rok si vybere jinou lokalitu mého těla. Letos se rozhodl usadit na rukou z vnější strany. Více si zamiloval tu pravou. Loňskou zimu trávil v dlaních, teď naopak navštívil prsty na rukou. Jedna část expandovala na pravé víčko a kolegové si zabrali pro změnu část zad. Známí se zas zaměřili na zadní stranu stehen.

Ti, co to neznají, nepochopí. Ti, co někdy přivítali na svém těle atopický ekzém pochopí, o jakém parťákovi na celý život tu mluvím. Někdy je to vážně peklo! Protože ten svinský ekzém strašně svědí, až se v noci budíte a tím vzbudíte partnera. Jste hysterický a on z vás. A nakonec vám sám a rád přinese Zyrtec nebo nějaký jiný utěšovadlo, abyste se spolu v klidu oba dva vyspali, vlastně všichni tři.

Skoro pokaždé, když se mažu, si představím, kolik vagonů krémů už jsem na sebe vypatlala a kolik času tím strávila. Za ty roky jsem vyzkoušela opravdu snad vše. A třeba vám to k něčemu bude.

Pozor, každé tělo je fakt jiné, každému vyhovuje něco jiného. Ale s jistotou o sobě můžu říci, že ekzému rozumím více, než kdejaký dermatolog, který ho nemá, ale chytře o něm žvaní. Miluju, když mi začnou dávat přednášku a neví, jaký to je, s ekzémem žít. Od malička! A to jsem v pubertě měla kůži do živýho masa!

Co fakt zhoršuje atopický ekzém:
Stres, špatná životospráva, prach a roztoči. Někdy vám budou doktoři říkat, že i všechny materiály, kromě bavlny. U malých dětí asi ano, v dospělosti si to stejně každý musí osahat. Ani moc nevěřím, že zhoršují ekzém prášky na praní. Jsem zastáncem dobře vypraného prádlo a proto peru v těch, které bělí atd. Na aviváž si ovšem dávám pozor. Bébi mě naučila Softlan a nebo koukám po dětských – v Rakousku.

Jídlem také hodně ovlivníte. Spouštěč číslo jedna je mouka, konkrétně pšenice a cukr. A tak se k tomu snažím vynechávat i mléko a jím hlavně zakysané věci. Abyste poznali zmírnění ekzému, rozhodně byste museli mouku vynechat alespoň na 14 dnů.

Je pravda, že kyselé není dobré na ekzém. Ale dle mého pozorování: nejvíc vadí překyselený žaludek. Ne, když si občas někdy něco kyselého dáte.

Já například miluju jahody, které by se neměly jíst a nevadí mi. Co mi ale rozhodně zhorší ekzém, je kiwi. Prostě není univerzální pravidlo pro všechny.

Co fakt pomáhá na atopický ekzém i na alergie:
Hory a moře! Ale alespoň týden v kuse. První den dva hrozný, ale pak se to všechno rapidně obrátí. Prát povlečení každý týden. Čistička vzduchu. My máme v ložnici Ionic care. Zatím jsem nenašla na trhu lepší v poměru cena – výkon, způsob čištění, velikost. A navíc je fakt tichá!

A čím vším se tak mazat mezi tím vším?
Mnoho let používám na odlíčení micerální vodu od Biodermy. Nejdříve to byla modrá pro suchou, ale s věkem jsem přesedlala na červenou.

Bioderma Sensibio H2O, protože je to roztok speciálně vyvinutý pro citlivou, normální, až suchou pokožku a odstraňuje i vodě odolný make-up.

Opravdu navozuje okamžitý pocit svěžesti, nemusí se oplachovat a já si s ní odstraňuji make-up dokud není tampón čistý. Používám ji jen večer. A nemám po ní pocit stažené kůže.
Když je největší sezóna ekzému, tak si ráno a večer si obličej mažu jedině Biodermou, fakt! Protože ta jediná mi opravdu nevadí. A zase, střídám modrou Hydrabio na suchou nebo červenou, momentálně Matriciane Rides.

Jinak matlám na pusu i jiný věci, to je jasný! Teď vám s Bárou chystáme něco Lohas, tak to budete čumět, jako jsem čuměla já! Ale to až 4. dubna.


Na popraskané nebo vysušené rty je bezkonkurenčně nejlepší Lippengold od Dr. Hauschky. Bambucké máslo, včelí vosk a nejen mandlový olej vyživuje a chrání citlivou pokožku rtů před vším. A navíc je Dr. Hauschka přírodní kosmetika.

Hormonální změnou v těhotenství se mi strašně nadělaly pihy. Což je naprostý peklo! Pro někoho, kdo na ně nebyl zvyklý. Již několik let se mažu faktorem 50 a věřte mi, že kdyby se dělal vyšší, tak ho patlám taky. Tady sázím taky jedině na Biodermu. Navíc, v kombinaci se slanou vodou mě prostě nesvědí a tím na pláži nedohání k šílenství.

Že Ryor je dobrá značka už jsme s Bárou psaly. Ale pro ekzematiky je the best Hydratační maska s minerály a ultramast Karité mast.
Na tělo se poslední dobou mažu Logonou Silicium vegetal. Nádherně voní, je přírodní a bio. Suchá místa naopak bohužel promazávám jen bílou vazelínou z lékárny.

Teď mi  možná budete radit Excipial (toho už jsme vymazala opravdu vagón) a modrou indulonu (ta mi sice promastí, ale ekzém paradoxně rozbouří). Krémy z konopí mi taky vadí a jedině snad z pravý trávy...

A když je opravdu nejhůř, že se musí sáhnout po kortikoidech, zkouším ještě poslední záchranu v podobě Skinanimu. Obsahuje protizánětlivý a kůži zklidňující azulen a vzácné stříbro pro rovnováhu kožní mikroflóry a opravdu funguje.

Na ekzém mám Elocom a Framykoin na rozpraskanou kůži. A s čím bojujete proti ekzému vy?

5 komentářů :

  1. Libuško, také jsem dlouho trpěla ekzémem, také jsem dlouho jedla oblbováky, patlala vše možné. Až mi jednou do života vstoupil lékař celostní medicímy, řekl mi, že každý ekzém je čištění organismu přes kůži...je to vlastně jakási třetí ledvina. Takže jsem to vzala z gruntu: hydrokolon, striktní vyřazení mléčné bílkoviny, lepku, jednoduchých cukrů....je toho samozřejmě více, souvisí s tím i práce na psychice......je to také běh na delší trať, první výsledky jsem viděla až po třech měsících. Dnes je mi moc dobře :-) Jo...kočenko a také jsem při tom skvěle zhubla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. V mém připadě byl ekzém problém ve stravě a v psychice. S psyché už nic moc ve svým věku nenadělám, ale se stravou jo. Můj ekzém miluje sladký, jak ho dostane ve většim množství, můžu si být jistá, že se objeví a bude se mně držet, dokud to sladký nepřestanu pojídat. Pěknej hajzl, ale kortikoidy a oblbováky užívat nehodlám, takže si radši ordinuju míň sladkostí a kyselých jídel :) Nemá rád teda ani víno, což mu ale trpět nehodlám ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Nic jste nevynechala. Já ještě používám Lamelloderm od Just a fakt maximální spokojenost. Jo a jednou mi dermatoložka říkala, že je jedno v čem pereme, důležité je 2x a 3x máchat a zapomenout na aviváž. Tak to z mé mlýnice.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Líbo, jsem ekzematik od malička a bojuji s tím pořád :/....hlavně při stresu. Co mi dělá největší neplechu je alkohol a sladké, bohužel. Každopádně čokoláda a spol. se dá při troše vůle vynechat, ale víno ne. Bílé teda nemůžu ani omylem. Červené v pohodě. Každopádně jsem teď nově vyzkoušela krém značky PROTOPAN (na obličej) a je skvělý. Pleť neskutečně promastí a krásně vyhladí......na léto bude tedy asi hodně mastný, ale přes zimu jedině tento krém + celoročně P.O. ZINC od BIODERMY.

    OdpovědětVymazat
  5. ahoj, tiez trpim od detstva atopickym ekzemom. bolo to naozaj zle a v puberte som z toho nevyrastla. zial, neboli vtedy taketo vyrobky, a ani ine liecebne postupy ako kortikoidy. dnes mam takmer 26 rokov, ekzem sa ukludnil, ale uplne ma neopustil. spustacom cislo jeden je stres a jar :) starostlivost o plet vyhrala jednoznacne bioderma - hydrabio alebo sensibio, kdezto telove mlieka od biodermy mi zas az taku ulavu nepriniesli. naopak, od la roche posay mi najlepsie sedia telove mlieka, ale kremy na tvar nie :) dietne obmedzenia mi nikdy nepomohli, ekzem sa jednoducho aktivoval, kedy on chcel. skratka: kazdy si musi rokmi overit, co mu vyhovuje a ako ma drzat ekzem pod kontrolou. ja osobne odporucam predovsetkym natierat, natierat, natierat. koza nesmie ostat sucha, aj za cenu toho, ze po vonku budete chodit leskle ako....no to je jedno co :D vyvarovat sa stresu, sportovat. hoci atopia nie je zivotu nebezpecna, vie poriadne zneprijemnit zivot - sme zeny, chceme mat hebku pokozku, snad ani nemusim spominat dalej :) prajem ti este vela trpezlivosti a co najmenej ekzemu :)

    OdpovědětVymazat

×