Tip pro šopaholičky: Když už vás nebaví lyžovat

Čím dál tím víc miluju Rakousko. V létě jezera a v zimě jednoznačně SKI AMADÉ, protože je jen necelých pět hodin jízdy z Prahy. Z celé oblasti vede rozhodně Flachau, má největší šmrnc a je v něm živo tak akorát. Vyplatí se sem zajet třeba jen na víkend. A protože my jsme tu na týden, třetí - krizový den není pro nás, ale pro naši kartu - v Salzburgu. A protože je na dálnici, tak se může hodit následující tip i vám.

No řeknu vám to asi takhle: shopping i na horách je nutný! Nutně musíte do Salzburgu, i kdyby jste se tam měli zastavit cestou domů. A taky si tam můžete udělat výlet jen tak. Čeká tam na vás Outlet aréna  s mínus 70 procenty a taky nádherné historické centrum plné obchodů. Z toho se vážně budete převracet!

Základní minimum o Salzburgu, když jste tu jen na skok:


rodný dům Mozarta
Salzburg je česky Solnohrad a je to čtvrté největší město Rakouska

V roce 1997 bylo historické centrum zapsáno na seznam památek UNESCO

Narodil se tady Mozart, v jeho rodném domě je dnes muzeum a vy si zde můžete prohlédnout obytné prostory Mozartových s originálním zařízením

V centru stojí největší barokní fontána v Evropě

Díky rozhlehlým parkům patří město k nejzelenějším v Evropě


Outlet aréna je hned u dálnice, není těžké ji nalézt. Patří do stáje www.mcarthurglengroup.com, mezinárodní sítě outletů. Možná budete znát Parndorf u Vídně. Ten je podle mě sice lepší, ale je ohromný a vy nebudete mít stejně tolik času. Ten salzburgský je prostě jen velký obchoďák, asi jako ten pražský na Novém Smíchově.

Vyplatí se zde koupit hlavně sportovní oblečení a home od Villeroy & Boch. Mě se ale vyplatí všude všechno. Takže mám 2 nové svetry. Vlastně 3! Dva šediváky (Guess - ze 157 na 39, Marc Cain - z 500 na 139) a jeden skvěle hnědý rolák Stefanel (původní 75, nyní 21 euro).
A taky za 20 euro druhou vrstvu na lyže, ale to pro mě není oblečení. Jak se v tom nedá chodit do baru, tak mě to moc nebere. Ale je pravda, že tady nakupuju sportovní oblečení nejraději, protože je fakt hezký a levný.
Co se tu podle mě taky skvěle nakoupí, jsou šaty na lepší příležitost. Jil Sander boží, Escada taky. Valentino ujde. U nich se dá vždycky něco vybrat. Ostatní značky jsou o náhodě, co zrovna mají.

Ale nejdřív se zajeďte podívat do historického centra. Se super obědem v super restauraci je to tak na tři hodinky a budete unešeni tou krásou. A moc nenachodíte, nebojte.

Kde parkovat?

Protože se v historickém centru nedá parkovat, nechte své auto v Parkgarage Imberg, Imbergstraße 31.
2,5 eura na hodinu, ale jste v centru prakticky okamžitě. Přejdete jen po lávce řeku Salsbach, cestou se pokocháte nejstarším dochovaným hradem v Evropě a jste přímo zde.

Celé Staré město je jako jedno velké nákupní centrum. V historických domech sídlí samé butiky a obchody. No pastva pro oči, že nevíte, kam se dříve koukat. Hlavní nákupní tepnou je Obilná ulička (Getreidegasse) a Židovská (Judengasse). Z obou pak vedou romantické průchody s rozkošnými dvory a dvorky, kde se ukrývají další lapače pro vaši peněženku.


Na Starém městě je nejkrásnější ten mišmaš stavebních slohů v kombinaci s obchody všech značek, co vás napadnou. Od HM až po LV. Rozhodně projděte také ulice Goldgasse (Zlatá), Kaigasse (Nábřežní), Linzergasse (Linecká) a Steingasse (Kamenná), Tady jsou strohé gotické stavby z období středověku, prosluněné renesanční paláce, barokní kostely a rokoko s klasicismem k tomu.

Kam na oběd?
Na konci Obilné ulice, nemůže minout! Carpe Diem, v prním patře krásná restaurace.
Třichodové polední menu za 20 euro je doslova delikátní! Chování personálu prvotřídní, servírování luxusní.
A navíc se mi na Rakousku líbí, že mají rádi všude děti! 


A jestě jeden tip na závěr! Nezapomeňte si domů přivézt maso a sýry místní výroby a jako bonus koule!


Mozartovy samozřejmě - koule!
http://www.salzburg.info/cs

2 komentáře :

  1. Nesnáším zimu, na hory nepojedem, protože drahý má berle po sportu, ale ty koule, panebožecelej krám???

    OdpovědětVymazat
  2. Tak kvůli těm koulím bych tam jela hned. Jinak zimu nesnášim a jsem ráda, že žiju v Praze, kde je zima tak akorát hnusná, protože to má člověk blízko domu, ke kamnům :) Ale ty koule!!! :D

    OdpovědětVymazat

×