Bioženy z nás asi nebudou - aneb je šáňo dost LOHAS?

Tak jo, jsme v soutěži o Lohas blogerku roku a proto dneska příspěvek o LOHAS životním stylu. A ten nemůže Bára s Líbou vyšvihnout jinde, než u Natálky. Ne proto, že ve svém Shop&Café má boží šáňo, ale proto, že celý její život a tvorba je prostě LOHAS - opravdu vychází ze zdravého a udržitelného životního stylu. Do kterého doufáme patří i to šáńo. Což jsme my dvě musely v úterý okamžitě zjistit.....

Ano, přihlásily jsme se do soutěže magazínu LOHAS. Ne, na tohle téma úplné odbornice fakt nejsme. Zatím. Ale návrhářka Natálie Steklová jo. Její zelený a na českou tvorbu orientovaný koncept nás fakt baví. Tak jsme si řekly, že si tady uděláme s Ellou Vopicí holčičí LOHAS odpoledne. V Shop&Café totiž  nenajdete nic, co by nebylo LOHAS.
Kosmetika v biokvalitě  Dr. Hauschka i Bachovy esence,  veganské kecky KED´S,  české mošty F.H. Prager, bio z domácích jablek,  moučníky a slané pečivo od maminky ze surovin, které táta nakupuje na farmářských trzích, české a čím dál slavnější pivo Matuška, kohoutkovou vodu s biocitrónem a domácí okurkou, a ano, konečně, český, tradiční metodou v láhvi kvašený sekt Kraus... Takže sraz ve 12 hodin!

Natálka za kytkou, Líba na cestě, Bára za barem
Bára:
Aby ten den byl fakt eko, nesmrdím autem a jedu sockou. Na zastávce zjišťuju, že nemám foťák. Uf. Včas. Vracím se pro něj. Jsem na sebe pyšná. Za půl hodiny si chci z tramvaje cvaknout Vltavu. Necvaknu. Ve foťáku není baterka. Už na sebe pyšná nejsem a píšu Líbě. Pak si ale vzpomenu, že mám dítě. Teda že mám doma dítě. To skáče neekologicky do auta a baterku mi veze. Jsem na něj pyšná. Líba píše, že je ve smyku a nestíhá. Klid, nafotím si Natálku. Jedna fotka a konec. Baterka je totálně vybitá. Ale já mám, nevím proč, v kabelce nabíječku. Jsem na sebe zase pyšná, nabíjím a přemýšlím, jestli neni čas na odměnu.... kde je ta Líba?

Líba:
Skoro po měsící přišly ten den ráno uklízečky. Do toho jsem se snažila narvat zimní oblečení do skříně, protřídit tu skříň a vytřídit odpadky, které jsem pak přejela kočárem a stále se válejí před dveřmi našeho bytu. Do toho všude lezoucí Vopice, který rostou pro změnu horní jedničky a navíc odmítá jídlo. Momentálně jsem nejvíc eko tím, že jí měním plíny jen 4x denně. Jsem prostě matka ve smyku. Což poznáte na Vopici, páč má sice stylový gatě a k tomu Burberry, ale boty a čepice je do party: "Není čas, ztrácet čas a beru první, co je po ruce." Však se z toho taky nepo...


Líba se konečně přiřítila, ve smyku, jak jinak, z kočáru vytahuje foťák, plíny, flašku, Ellu, nákup, oblečení... a v Shop&Cafe to přestává vypadat zeleně a udržitelně a LOHAS. Začíná to tam vypadat jako v našem společném pokoji na Kanárech... To chce šáňo, nebo nás z toho našeho bordelu kolem švihne.  Ptáme se Natálky na novou kolekci. Podle výrazu a toho, že si jde radši taky nalít šáňo, je nám jasný, že se ptát nemáme. Zatím. Ale bude. A bude o Svobodě.

Sop&Café, Jungmannovo nám. 17, Praha 1



Móda  je totiž  další důvod, proč jsme vyrazily zrovna sem. Při tvorbě svých kolekcí  používá Natáka Steklová jen organické materiály jako je bambusové hedvábí, mírumilovné hedvábí, které nestojí život ani jednu "morušovou" larvičku, organická bavlna, biobavlna s africkým potiskem nebo japonskou batiku. A taky přešívá a upcykluje starší kousky. Nic, co může dál sloužit, se nesmí vyhodit. Nakupovat stále nový blbosti je prostě blbost.

Bára:
Jenže.... když jsem si pak oblíkla ten černý overal z bambusového hedvábí, nic se mi recyklovat nechtělo. Jediný, co se mi chtělo, byl ten overal. Je naštěstí bio, tak to tu můžu přiznat. A hned se musím pochlubit, že nekupuju balený vody. Ale mám sodovkovač a vlastně nevím, jaký vliv mají jeho bombičky na životní prostředí. Ovšem taky se musím přísně pokárat. Doma třídím, ale psí bobky v igelitovejch pytlících házím venku do kdejakýho koše. Musím zakoupit nějaký ekologicky odbouratelný.... ale nebylo by nejvíc eko to prostě přestat sbírat.....? Zelený životní styl v praxi je fakt věda:)

Ella ví, že tenisky KED´S jsou čistě veganská zéležitost, takže je může směle ochutnat. Doufáme, že po nich nebude mít prdíky. Skleníkový plyny jsou  nebezpečný a ozonová vrstva je na jaře i bez těch Elliných děsně tenká.



Šperky má Natálka jen originální a české. Nutně potřebujeme ty prstýnky od Jiřinky... a řetízek s ruženínama (dole). To jsou kameny vah. Takže Báry. Což jí připomnělo, že ty dva, který má na nočním stolku, musí na chvíli švihnout na terasu. Aby se po zimě zase dobily sluncem.


Šperkařka Jiřina a Líba s její broží, kterou nutně potřebovala

Ne, nadávám jí pusu. Vztekle jí syčim do ucha: "Jakto, že ty máš jupku Burberry a já blbý Mango?"

Natálka nám ukázala své oblíbené bio produkty ...
... a takhle jsme výstavku doplnily během pikosekundy my s Líbou
Terasa je pro kočárky ideální.  Je tu totiž výtah.

Tak jo, něco tam snad je! Hlavně Bára, kterou uvidíte někdy přístě a z toho se převrátíte!!!!
Bára:
Biožena ze mě opravdu nebude. Nevyhodím auto, nezasadím si vlastní mrkev (kdysi jsem to zkusila, nemám na to buňky, takže to tenký nic plný černejch červů dětem nějak nechutnalo), budu dál jíst maso, prát v pračce a používat deodorant. Jen u toho budu o dost víc myslet. Bez brejlí už ani ránu. Čtení etiket - od teď má láska. A pro sebe a ty, kterým taky vadí testovaní kosmetiky na zvířatech, jsem si našla, co dělám (snad) dobře a co totálně blbě.
Tihle netestují a používám je - Bourjois, Clinic, Logona, Bioderma, Denk mit z  DM a vůbec všechny značky se značkou drogerie DM, od pracích prášků po dekorativku, Ecover, Frosch (praní, úklid), Nivea, Radox, Manufaktura, L´Occitane, Ryor, Yves Rocher,  Hartmann Rico,Marks&Spencer
Tihle testují a okamžitě přestávám nakupovat -  společnosti  Unilever, Johnson&Johnson (tak to bych nečekala, Neutrogena letí do koše) Procter&Gambel, L´Oreal. Což bude boj, třeba vzdát se oblíbeného šamponu. Ale zvládli to jiní, dám to taky:)

Líba:
Taky ze mě nebude biožena. Dokonce nesnáším batiku. A už přesně vím, jaký trenčkot od Burberry si na podzim koupím. Ale opravdu poctivě již mnoho let třídím, piju vodu z kohoutku a od té doby - co znám Andrejku - přemýšlím, co na sebe namazat. A taky se už umím namazat i Krausem. I Bára to umí! Více zde.

Snažím se podporovat místní zemědělce. A dokonce nevylejvám olej do dřezu, ale pěkně do pytlíku a ten pak hážu do koše. Tak mě totiž vyškolil před několika lety náš Adam, bo byl zrovna čerstvě se školou na exkurzi ve vodní čištírně odpadů. A za měsíc budeme mít  novou kuchyň - kvůli myčce. Takže dost ušetříme vody a za vodu. Ale to bude na samostatný post...

Jo a já zasazovat letos budu, chystám se na marmelády, přesnídávky a zavařování vůbec. Bude to ovšem 1:1, protože to všechno nadělám do těch prázdných skleniček od přesnídávek, který jsem nashromáždila za celou zimu a Roman byl ze mě z toho na nervy.

Teta Bára ukázala Elle řetízek.....
... a maminka Líba upustila slzu. Tak šťastnou tu svojí malou  Vopici ještě neviděla:)
.
I domů jedeme ekologicky metrem... i když jsme tak urvaný a ve skluzu, že by se hodil tryskáč

Tak, to bychom měly! Ukázaly jsme vám Natálku a její Shop and Cafe, kam si rozhodně skočte, třeba na kafe s něčím sladkým od maminky. Něco jsme vám o nás zase práskly a třeba vám to bude k něčemu. Minimálně k tomu, abyste nám dali like a my zas něco vyhrály a je jasný, že bychom se s vámi rozdělily.
No, podívejte, co toho je!!!


A tady na fcb nám můžete dát ten like! A díííík moc! (Líba: "Já taky vážím moc!"). Moc si toho vážíme. Vopravdicky!
A až budete mít čas, tak se vážně mrkněte na magazin-lohas.cz, budete překvapení, co všechno se tam dozvíte!

7 komentářů :

  1. Super! Nejsem LOHAS, miluju svoje auto, ale jinak pak zase trochu LOHAS jsem a jestli se počítá šáňo, tak bych to nějak zvládla :))).
    Ten růženínový přívěšek jsem u Natalie moc obdivovala, je báječný.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak TENHLE Líbin náhrdelník neznám! Z toho jsem se převrátil.-). DB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no pockej, az se uvidime, vsak ti predvedu novy kousky!!! :) mlask!

      Vymazat
  3. Baro muzu doporucit vlasovou kosmetiku od Yves Rocher a Alverde, vyzkouseno. I na citlivy kuzi. Od ty doby, co jsem "pricuchla" k prirodni kosmetice tu "komercni" nemuzu ani cejtit. Lucka J.

    OdpovědětVymazat
  4. Báro, ten bambusový overal určitě není bio (bambusové látky jsou vlastně viskóza, jejíž výroba znamená chemickou a mechanickou přeměnu bambusového dřeva na textilní vlákno - tohle není možno certifikovat), takže bacha, kdybyste se s ním pak někde omylem zelenila. :)
    Ale jinak dík, že šíříte dobrou myšlenku dál. :)

    OdpovědětVymazat

×