Tip na výstavu: Jsem kočárová, jdi to zjistit i ty!

Minulej tejden mi volal tatík, co že prej dělám druhej den. No, co bych tak mohla dělat s Vopicí... samý blbosti by řekl Roman. Tak prej že půjdem na výstavu, na Hrad. Na Hrad já půjdu kdykoliv, tak jsme šli a bylo to super.
V Jízdárně Pražského hradu je momentálně unikátní výstava s názvem Zapřažená krása: kočáry, saně a nosítka 18. - 20. století. Fakt moc zajímavý a bude to bavit i děti. A já tam kolem každýho druhýho okouněla a měla nutkavou potřebu aspoň ty dvířka pootevřit, když už ne do něj přímo skočit.
Já se to selfíčko stejně nikdy nenaučím!

Návštěvníci mohou v Jízdárně spatřit např. kočáry posledního korunovaného českého krále Ferdinanda V. Dobrotivého a prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. K vidění  je i vagón koněspřežné dráhy či speciální lafeta sloužící k pohřbům českých prezidentů.

Zvláštní kategorii tvoří náročně zdobené ceremoniální kočáry předních českých hodnostářů, např. vyřezávaná „limuzína“ olomouckého arcibiskupa Antonína Theodora z Coloredo-Waldsee.
Vedle sedmnácti originálních kočárů jsou vystaveny rozmanité druhy saní a nosítek dokládajících technologickou a uměleckou zručnost našich předků. Chybět nebudou ani historické dětské hračky s tématem kočárů, stájí a koní.

Výstava je logisticky nejnáročnějším projektem pořádaným Správou Pražského hradu. Speciální transporty s rozebranými tunovými kolosy na korbě v součtu najely až 30 tisíc kilometrů. Nejvzdálenějšími zapůjčiteli jsou Zámek Hradec nad Moravicí a Muzeum kočárů v Čechách pod Košířem na východě Moravy, o několik desítek kilometrů blíže je Poštovní muzeum v jihočeském Vyšším Brodě.

Kvůli vysoké hmotnosti exponátů je navíc pod každým kočárem v Jízdárně instalována speciální roznášecí podlaha.
Zdroj: hrad.cz a více o výstavě zde.

Máma říkala, že ty fláternický vozy jsou nejhezčí, no měla pravdu.

Dětská vozítka, rozdíl o trochu víc než sto let...

Až povezou mě na lafetě...



Jako tohle prý nosili jen dva chlapi. Asi pět minut jsem přemýšlela, jak bych se tam vlezla a jak dlouho by mě dokázali nést. Nemluvě o tom, kolik by to stálo....


I dětský hračky byly...


Sáňky, to koukáte, co?


Tak to tatík fakt dobře vymyslel. Navíc když půjdete o víkendu, tak se můžete nechat vyfotit v dobovém kostýmu a děti můžou vyhrát projížďku, ale to si přečtěte v tom odkazu výše.

Pokud si chcete dát po výstavě kafe nebo tak něco, tak hned u výlezu je okýnko, kdo to mají pravděpodobně nejlevnější z celýho Pražskýho hradu.
My jsme šli navíc sníst svačinu naproti do zahrad a sesbírali pár kaštanů do kapes.

Tak čau, dneska jdem na písek. Bolí mě celý tělo, zas jsem začala chodit po prázdninách na  pilates. Jo a už je ze mě golfistka! Mám tu kartu hotovou!!!! Jak to bylo těžké, čti ZDE!

P.s. Taky bych chtěla mít svůj kočár! Mně se ta doba prostě líbila...

4 komentáře :

  1. Dobrý tip, děkuju :) A ke kartě GRATULUJU!!! :)
    Kat....

    OdpovědětVymazat
  2. teda vašim ta Vopice fakt sekne... mávám do Písku:))

    OdpovědětVymazat
  3. Báro, díky aspoň něco nám sluší.

    OdpovědětVymazat
  4. AHOJ :)

    Rada by som Ťa pozvala do mojej NARODENINOVEJ GIVEAWAY !

    Maj sa krásne :)
    Nika

    OdpovědětVymazat

×