MUST HAVE podzimu: Recepty na domácí "pizzu"

Nutnost letošního podzimu. Recept je od Báry a Líba ji prostě miluje. Dokonce donutila Báru, aby jí tu domácí pizzu upekla u ní doma. Je naprosto jednoduchá, delikátní, chutná i za studena a dá se sníst celý plech na posezení. Což naposledy předvedla Bářina Bublina na oslavě Báry narozenin.

Bára tento recept o víkendu "apgrejdovala" na zelenou a prý je to ještě lepší domácí pizza... Tak z toho se už opravdicky Líba převrátí!


Kuchařský rychlokurs pro začátečníky -  B: Kde máš váleček? L: Na co? B: No na to těsto? L: To se válí? B:  A jak jinak z toho chceš udělat placku? L: No nějak to na ten plech nahňahňám rukama, ne? B: Ne!

Po desetiminutovém hledání válečku Bára psychicky nevydržela a vytáhla z lednice náhradní řešení.... Zatímco vztekle bojovala s plechovkou a těstem, Líba připravovala náplň:


Na listové těsto jsme daly rozmačkaná rajčata z konzervy, okořenily  česnekem a Líbinou přichcíplou bazalkou a  osolily. Víc jsme kvůli Elle kořenit nemohly.  Na to pak  nakrájenou cibulku, nějaké zbytky pršutu a  šunky, strouhaný sýr a bylo to. Protože těsta bylo nějak moc, tři proužky jsme flákly ještě navrch a potřely rozšlehaným vajíčkem





Bazalka byla fakt v posledním tažení a Líba konečně našla váleček na těsto. Trochu pozdě...


Bára: Takže asi takhle: Upekla jsem Líbě a Martě na svoje narozky listovou pizzu, položila ji na komodu vedle schodů a šla pro led do kýblu na šáňo... Když jsem se vrátila, byl obývák pokrytej rozdrobenými pizzími okraji - protože u nás v rodině se odjakživa z koláčů vyžíraj jen středy - Bublina vláčela břicho po zemi a uprostřed prázdného tácu trůnil jediný poslední nedotčený kousek. Poprvé za tu dobu, co Bublinu máme, dostala na prdel,  holky dostaly chleba se sýrem, a když jsme si připily, každá si  směla jednou kousnout do pohrobka té pizzy. Byla fakt dobrá.

Odpolední narozeninový hladový přípitek




Teď o víkendu jsem pro návštěvu pekla zase. V remosce. Z půlky listového těsta tuhle osvědčenou rajčatovou a z druhé půlky teď už taky osvědčenou se špenátem. Pro megaúspěch a pro Líbu, aby věděla, jak na to,  ji dnes opakuju doma v troubě. Je božííí:

Půl balíčku listového těsta rozválet a dát buď do kulaté fotmy nebo na plech. Okraje zvednout! Předpékat se nemusí. Z remosky je ale nejlepší!

Rovnou na těsto naleju smíchanou náplň:
2 šlehačky, to je top! (jde i smetana nebo dietáři 400ml mléka)
3 vejce
3 drcené stroužky česneku
najemno strouhaný sýr
listový špenát (rozmražený  nebo čerstvý spařený - hlavně z něj vymačkat vodu!)
sůl, pepř
Peču tak 20, 30 minut - prostě podle barvy a vůně.

Nevím, proč slaným koláčům z listového těsta říkáme doma pizza, ale říkáme. Nemám ráda těsto na francouzské quiche, pravé pizza těsto neumím, takže my jedeme v tomhle:)


Ještě večer, když se holky vystřídaly s rodinou a místo sežrané pizzy byla svíčková, Bublina  dobře věděla, že má děsnej průšvih.


2 komentáře :

  1. :) Tak válečkem jste mě dostaly :)
    A Bublina mi připomněla našeho bývalého mopse - ať je mu v psím nebi hezky. Jednou se vloupal do špajzu a sežral si skoro celý pytel granulí. Čtyři dny vypadal jako krabice od bot..... Přežil to, ale myslím, že prdí ještě teď.
    Pizzu vyzkouším....., když mám ten váleček :)
    Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Já taky čkala, kdy se po Bublina po... ale strávila tu pizzu statečně:))

      Vymazat

×