Boží koupelny - jde to i bez dlaždiček...

Jde to, opravdu. Musí. Když máte všechny zdi v koupelně křivý jak turecká šavle, na obklady můžete zapomenout. My jsme na ně zapomněli s radostí, protože jsme objevili marocký štuk.

Všechno z marockého štuku (tadelaktu).... krása nesmírnááá

Tedy, abych byla přesná, já ho původně nechtěla, protože mi přišel moc flekatý až mramorový. Já hlasovala za hlazený beton. Z něj jsme už koupelny dělali a ten materiál miluju. Ale do domu, který bude možná vymrzat, to není nejlepší nápad a pak, tady ho zrovna nikdo moc neumí. To marocký štuk neboli Tadelakt je ve Slavonicích jako doma. A když se jen tak rozšmrdlá, jak řiká Ondra, vypadá dost podobně jak ten beton. Hlaďoučkej, v libovolných barvách, nepromokavej - tedy voděodolnej, prostě boží.

A co to přesně je? Stará technika finálního povrchu zdí a vlastně čehokoli. Detailní a odborný popis najdete nahoře v odkazu, takže jen v krátkosti: Speciální omítka se natáhne na podklad a vyhladí se ještě speciálnějšími šutýrky - což je pekelnej opruz, kterého jsem já byla naštěstí ušetřena. Na mě zbylo vyrobit zdem dokonalej  pršiplášť - tedy rozšmidlat po nich  marseillské mýdlo. Kamarádka Zuzka, která je na tuhle techniku odbornice, vynalezla na šmidlání zlepšovák. Do mikrotenového sáčku se narve hadr a už se šmidlá. Mikroten nesaje a krásně hladí.... ale jinak je to pěkně slizká práce. Ovšem výsledek stojí za to. Fotky dodám, až bude mít naše koupelna ten lifting hotovej:)

Ukázkový tadelakt, nádhera... a ta šedivá:)
kamenná korýtka jsou skvělá na cokoli















Takže, kdyby měl někdo zrovna  před realizací koupelny, mám tu pro vás zase zásobičku svých nasyslených obrázků. Někde je tadelakt, někde se najde i kachlík, je to hodně přírodní a to mě momentálně baví:)















vana z tadelaktu















V téhle venkovní koupelně se skvěle sprchuje, když přijdete od moře. A protože pod domem se do něj leze přes skály polepené ostrými skořápkami mušlí, je vana z hlaďounkého hlazené betonu furt neelegantně obložená neoprenovejma rukavicema  a botičkama...
















celý sprchový kout z tadelaktu















Ve stejném duchu jako o pár obrazků výš černá vana na terase je i vnitřní koupelna. Hlazený žlutý a šedý beton, dřevěné obyčejné police a jen ve sprchovém koutě úzký pás zelených dlaždiček.




















Žádné komentáře :

Okomentovat

×