Kdy má svátek Ella? Nevíte?

Tudle mě napadlo, že by naše Vopice měla taky slavit svátek.  Jenže ouha, v kalendáři jsem ji nenašla a v diskuzích někdo říká, že na Elenu, někdo na Elišku a někdo na Patrika…. Tak, babo raď! Ach bože, ale ona je navíc Ella, ne Ela!
Samozřejmě, že jsme jí vybrali další opici, pro změnu metrovou. Ale nakonec si sama řekla o Minnie a tu jí tedy dost závidím!

A protože nechci, aby naše Vopice slavila na cizí jména, rozhodli jsme se, že bude slavit svátek světově. Bylo prvního února, Francii máme rádi, tak jsme slavili. Jenže, mě teď začíná vrtat hlavou, zda je prvního pěknej datum. Taky jsem se koukala, kde jinde se slaví Ella. A...

1. února   Francie
10. února Finsko a Estónsko
13. února Maďarsko
19. února Švédsko
7. března Lotyšsko
18. srpna USA

Druhý kolo by mohlo být příští týden. Další dva totiž asi zcuknem dohromady, ale u Švédska už bude Roman brblat, to je jasný! Ale zas když máme Volvo, Brio a Babybjorn, tak to je jistě znamení.

Taky mi volala teta, že u ní v kalendáři našla Ellu 18. března nebo 16.? Takže jsem trochu naprdnutá a asi budu muset zjistit, zda neexistuje někde nějaká centrální bába s propiskou, která by vedla evidenci všech svátků a trochu to aktualizovala. Dyť ten kalendář nejde vůbec s dobou!!!!

Navíc jsem vygooglila, že 18.8. je u nás Ela. Tu já ve svém kalendáři Krásné paní nemám, ale objevila jsem tam ENU!!! To už jsem šla úplně do kolen a říkala si, že jsou padlí na hlavu. No věřte mi, nebo ne… Ena je v Čechách hned 5x a své místo v kalendáři má. Ella 1551x a nemá!

To číslo jsem našla na www.kdejsme.cz. Přiznám se, trochu škodolibě jsem hledala... namátkou mě zajímalo třeba kolik je u nás Otylek, Erniček, Aidiček, Arieliček... /Otýlie 45x, Erna 519x, Aida 42x, Arna 17x, Ariel 19x/ Ty samozřejmě své místo v kalendáři mají.

A taky jsem tam zkusila zadat jméno Džesyka. Páč, když jsem šprýmovala těsně před porodem se sestřičkou a ptala se jí, co si myslí o našem vopičím jménu, řekla, že to ještě nerodila, ale že rodila Džesyku. Jedna Romka si totiž moc přála Jessicu a když se jí zmíněná zdravotnice ptala, jak se to píše, vyhláskovala ji to: „Džesyka přeci, ne?“ Dobrý ne? Mimochodem správně psaných je jich 742, což mě tedy taky překvapilo.

Dokud mi tedy někdo z vás nenapíše, kdy má Ella svátek, nebo zda neexistuje nějaká ta bába s propiskou, tak si to budem slavit, kdy chcem a za odměnu možná i víckrát za rok. Nevýhodu to má akorát v tom, že Vopici nikdo nikdy nepopřeje. Ale to je stejně jedno, páč mě taky nikdy nikdo kromě rodiny nepřeje.  Holt nejsem Lucie, co je na Facebooku a svůj svátek je zaspamovaná spolu s jmenovkyněmi, které ani nezná, nejlépe s nějakou vkusnou fotkou. Ale to je totiž taky na ....

P.s. Hlavně mi do diskuze nepište, že jsem neměla být tak blbá a dát Vopici nějaký pěkný český jméno. Třeba Libuše, co?

30 komentářů :

  1. Taková Džesyka Giňová, to je panečku jméno! Nebo Ariel Nováková :D
    Já bych byla libovolnou celoroční oslavu, jednou vám poděkuje!

    OdpovědětVymazat
  2. Jo tohle taky řešim, Lilith slaví na Lilianu a Frederika jsme stále nezařadili, takže to každej rok švindlujeme.

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.vitalia.cz/katalog/jmena/ella/

    OdpovědětVymazat
  4. My máme Elen a slavíme 16.3., ale jak s Ellou nevím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, uvazujeme take o Elen, ale trochu se obavam, aby ji pak lide nerikali Eleno. Stava se Vam to? Dekuji. Za odpoved.

      Vymazat
  5. ovšem, to je ukázkově překrásná princezna, ať už svátek má nebo ne... ta naše ho mimochodem taky nemá:). Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. Nika:Frederika mame taky a podle matriky je to Frederik-Fridrich-Bedrich,tj.1.brezna!;)

    OdpovědětVymazat
  7. Co mas proti Lucii? :-) Ella je krasny jmeno a hodi se k ni. Se proste domluvte kdy to budete slavit a pak to posli do sveta, at o nic neprijde :-) Muj deda, ac je Miloslav slavi na Patrika, si nevyberes. Zdravi exkolegyne Lucka J.

    OdpovědětVymazat
  8. Myslim ze mala je stejne odsouzena k tomu, ze ji nikdo nepopreje ( krom rodiny). Ja jsem Dominika a to kazdymu prijde uz dneska bezny, ale v nekterejch kalendarich stale neni uvedeno a drive dlouho nebylo, ze se to slavi na kluka Dominik a ještě to bylo oprázdninách, takže jako dítě jsem viděla, jak děti na svátek nosej bombony spolužákům do školy a já jsem měla smůlu a Do teď je i moje nejlepší kamárádka, která nikdy na nic nezapomene, si neni schopná zapamatovat, kdy mám svátek. Jako dospělá to neřešim, ale jako dítěti mi to bylo jedno. Takže doporučuju pokud někdo našel v nějákem českém kalendářijméno Ela s jednim L, slavit to na ten den a nebo na Elišku na to nikdo nezapomene.:)

    OdpovědětVymazat
  9. Mám dvě kamádky Elišky a oboum se řiká Ela, tak možná na lišku stejně jsou to příbuzná jména stejně jako Elisabeth:)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak M, Knappová píše: "ELA, ELENA, stejně znějící podoby dvou přejatých jmen různého původu, především slovenské podoby (a anglické varianty) původem řeckého j. Helena, tj. "světlo", dále
    i osamostatnělého anglického domáckého tvaru původem arabského j. Eleonora. - Dom. podoby: Elka, Elinka, Elenka, Elen, Eluška ap. - Slov., špan., bulh. Elena, angl.a něm. Ellen, Elena, maď. Ella, pol. Ela, srb. Ela, Elena, rus. Ellina, Jelena. - Elena užívána zřídka, Ela dosud spíše jen jako domácká podoba. - Jmeniny: 18. srpna (Helena)."

    OdpovědětVymazat
  11. Já mám v diáři, v seznamu jmen, že Ella slaví 16.3. stejně jako Ela.

    OdpovědětVymazat
  12. Ježišmarja, dávejte český jména a je to:¨jako já. Matyáše. Ups. Blbý je, že ten tam taky neni:) Takže na Matěje.

    OdpovědětVymazat
  13. Chudák malá, už musí čelit takovým problémům :-D. Dejte vědět, jak to dopadlo:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Přesně stejný problém řešíme také. Dcerka se jmenuje Ela a má 2,5 roku. Tchýně má neustále problém, kdy má svátek. Před 14 dny se mě ptala, proč jsme slavili její narozeniny 16.3 na Elenu, že ona má v kalendáři Ellu 19.2. na Patrika. Řekla jsem jí, že proto, že v mém kalendáři byla Ella 16.3 zároveň s Elenou a Herbertem. Dělají v tom hrozné zmatky! Už teď mě mrzí, že jsem nevybrala jméno, které je v kalendáři. Jenomže s manželem jsme se neshodli, ten chtěl Evu a ta se mně vůbec nelíbí!!! A tchýně mně pořád vnucovala její vybraná jména - Šárka, Štěpánka a nakonec i ta Evička. Nechtěla jsem Terezku, Elišku, Nikolku, Natálku,... Těch už je tolik, že si je budou všichni plést. Proto jsem dala jméno krátké, které si každý zapamatuje.
    Teď zpátky k svátku. Podívala jsem se do knížky od Miloslavy Knappové - Jak se bude vaše dítě jmenovat? a ELA a ELENA má svátek zároveň 16.3. Ofotila jsem stránku tchýni a budeme svátek slavit tento den. A možná zkusím napsat email paní Knappové - co ona na to! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak ja mam Elenu a kamaradka ma take Ellu a slavi to holky spolecne 16. brezna ;)

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj,máme taky ELLU a její svátek slavíme 16.3. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, také máme Ellu a slavíme DNES :) v některých kalendářích je napsána spolu s Elenou, jinde je jen Elena a Herbert :) Silvi

    OdpovědětVymazat
  18. My máme též Ellu. V kalendáři je buď 19. 2. s Patrikem, nebo 16. 3. s Elenou. Slavíme dnes.

    OdpovědětVymazat
  19. Tez mam ellu a slavime 11.7. Podle svetoveho kalendare

    OdpovědětVymazat
  20. Tez mam ellu a slavime 11.7. Podle svetoveho kalendare

    OdpovědětVymazat
  21. v roce 2014 jí přidali nesmyslně k Patrikovi. 19.2 tak slavíme tam. Jinak byla do té doby na Helenu v srpnu nebo na tu Elenu v březnu. Dost nepovchopím proč není u nich když z nich vychází.

    OdpovědětVymazat
  22. my máme také Ellu a slavíme svátek 16.3. na Elenu. V některých kalendářích je, v některých není. Když jsme dříve hledali,našli jsme asi čtyři možnosti, kdy může Ella slavit svátek, ale natištěnou v kalendáři jsem ji našla jen toho 16.3.

    OdpovědětVymazat
  23. Máme taky Ellu a slavíme 16.3.

    OdpovědětVymazat
  24. My máme Elu a přidali jsme ještě druhé jméno Klára, až bude dospělá, vybere si sama kdy slavit. Dnes 16.3. nesla bonbóny do školky taky...

    OdpovědětVymazat
  25. No podle všeho my budeme naší Ellu slavit 18.8.

    OdpovědětVymazat

×