Som Tam - salát , po kterém Líbo stopro nepřibereš

Takže něco pálivého, dietního a thaiského? OK. Líbo, po tomhle salátu, který je můj absolutně nejoblíbenější, po tom fakt nepřibereš. Vstala jsem dneska ráno v sedum, namastila ho spešl pro tebe, dala do něj dvě děsně pálivý papričky (byla jsem rozespalá a nevyndala zrníčka)... a snědla ho k snídani. Trochu sado/maso. Ale boží!



Som Tam neboli Green Papaya Salad neboli salát ze zelené papáji. Ta se v Čechách blbě shání, tak klidně ji nahradíme... no, vlastně moc nevím čím. Já hlasuju pro křehkou cuketu, délá se prý  i z tuřínu nebo jen z mrkve. A Thaiky ho u nás dělají klidně ze zelenýho jabka. Ale postupně:



K přípravě potřebujeme kromě surovin i škrabku nebo struhadlo na nudličky (julienne) mísu a HI HAM. Tak říkají tady místnímu  hmoždíři. A neznamená to nic jinýho než pipinka a pindík (kdyby to náhodou četly děti). Takže když Thaici loni viděli, že jsem HI použila jako popelník a HAM oblíkla do samurajského kabátku, mohlo je švihnout. Ale bez hmoždíře salát zvládneme taky. Jen to není taková prča.

A jdu si dělat snídani. Sice chybí oříšky a krevety, ale není čas ztrácet čas

Nakoupíme:
zelená papaya
mrkev
rajčata
limetky
fazolky
cukr (má být palmový, ale víte co....)
fish sauce (naam plaa)
čerstvé chili papričky (dle odvahy)
buráky na opražení
krevetky sušené (ty já nepoužívám)
krevety vařené (ani ty tam nemám ráda)

A jdeme na to

HI HAM se činí

Zálivka
Do hmoždíře nahrubo nakrájíme česnek (třeba strouže  k a půl), chili (no, tady já fakt radši nikomu neradim), vymačkáme šťávu tak ze tří limetek a dáme lžičku a půl rybí omáčky (fish sauce) a lžičku a půl cukru. A šťávu z rajčete. Drtíme, mícháme a ochutnáváme. Fish sauce je slaná a výrazná. Tak s ní opatrně. Přidat se dá vždycky. Někdo radši zálivku sladší, někdo kyselejší, slanější.... prostě přidávám, dokud mi nechutná.

Papájí nudličky lítaly po celý kuchyni....
Salát: 
Papaju a mrkev nastrouhám na nudličky,  thaiské fazolky nakrájím na špalíčky, přidám pokrájená rajčata, zálivku a opražené oříšky a pomačkám jemně HAMEM. Promíchám a je to. Do Som Tamu patří i malé sušené krevetky a vařené krevety. Ty tomu dodají mořskou příchuť a tu já teda nemusím. (Úplně správně  se to celé dělá ve velkém hmoždíři, do zálivky se postupně přidává zelenina a jemně se masí HAMEM.)

A je to smíchaný a mě pálí úplně všechno.....

Tak Líbo, to je ten recept, jaks škemrala. Teď jsme se vrátili od moře, chtěla jsem péct banánovou buchtu, ale nezavřela jsem na terasu. A banány, které se válely na otevřeným okně,sežrala opice. Ale moc hezky a pečlivě si je oloupala. 

A kuchyň jak po výbuchu.... jakto, že Dita P. má vždycky uklizeno?:)



Žádné komentáře :

Okomentovat

×