Plněné bramborové lodě - vegetariánská bomba!

Loaded Veggie Potato Boats.... stálo na jídelním lístku v Taverně. Objednala jsem si a zařvala blahem. Je to tak šest let. Od té doby se Taverna po ostrově Lanta stěhuje z místa na místo a já táhnu jak delfín pošlušně za ní. Teda za těmi loděmi. A tak jsem jednou v Praze zavřela oči, vybavila si tu chuť, sebevražedně pozvala návštěvu  a rozpálila troubu.....

ilustračka z úplně jiného loďkového receptu, protože svoje jsem vlastně nestihla elegantně vyfotit


Bylo to na mé zásadní narozeniny (o nich jsem psala TADY). Povedlo se. Jen po paměti. Protože tohle nejde zkazit. Není to rychlé, ale je to jednoduché. Jako všechno, co vařím. A hlavně, je to z ingrediencí, na kterých jsem schopná přežít libovolně dlouho - brambory, cibule, česnek, rajčata, parmezán a avokádo. Ještě potřebuju chleba, máslo, med a můžete mě šoupnout na opuštěný ostrov. Jo a internet, samozřejmě... a  šáňo...

A teď na Velikonoce jsem se rozhodla, že je udělám jako přílohu ke grilovaným panenčím špalíčkům. Ale protože mám ve Slavonicích jen remosku, předpekla jsem si základ - tedy bramborové lodičky - doma v troubě, švihla je do pytle na odpadky a dala zmrazit. Bylo jim to úplně fuk. Jen jsem pak nestíhala v chlívě grilovat, v kuchyni zapejkat a  servírovat a do toho ještě  fotit. Ale vy si to dokážete představit. 

Co potřebujeme a jak na to: 

 Lodě: 

pytel brambor na pečení
olivový olej, sůl

Bambory umyjeme, rozkrojíme na půlky, prdelky propícháme vidličkou, posolíme, pořádně naolejujeme a dáme péct řezem dolů. Za cca 40 minut jsou hotové. Lehce vychladnou a už dlabeme. Kolik "masíčka v nich necháme, je na nás. Klidně vydlabejte až skoro na slupku. Pak vrátíme do trouby otočené a spečeme pěkně i dutinu uvnitř. (A to, co vydlabu,  smíchám třeba s vajíčkem, sýrem, solí a spoustou pepře  a dám péct ve víku skleněného kulatého pekáče jako koláčoid do trouby.)


  Náplň:

rajčata
cibulka jarní nebo šalotka nebo klidně normální cibule
petželka (nať a to hodně)
worchestr omáčka
případně chilli nebo nějakou pálivou omáčku dle chuti (Hot sauce Green Jalapeno od Heinz)
sůl, pepř
PARMEZÁN (nebo Grana Padano nebo podobný sýr)

Plnit se dají lodičky čímkoli. Do těhle dáme směs nadrobno nakrájených rajčat, petrželové natě, cibulek, vorchestrové omáčky, pálivé omáčky nebo chilli, soli, pepře ( protože rajčata krájím i s dužinou, nechávám  salsu  odstát a slívám vodu, aby mi pak lodě neodplavaly). A špric citronové šťávy.
Rajčatovou salsou naplním lodičky, naskládám na plech nebo do remosky, každou posypu SPOUSTOU PARMEZÁNU a dám zapéct. Tedy já je brutálně speču, tak jsou nejlepší.

musím  mít po ruce vodu, protože ty feferonky  furt užírám

   

Navrch GUACAMOLE a spol.:

2 zralá avokada
česnek
jarní cibulka
šťáva z limety
pepř, sůl, chilli paprička
jalapeňos, kysaná smetana

Na horké lodě dám studené guacamole. Tohle dělám z rozmačkaných avokád, česneku, limetové šťávy, trochy jarní cibulky, soli, pepře a případně chili papriček - mňam.
A úplně navrch kousky nakládaných jalapeňos (české feferonky jsou to samé) a případně se to celé může zavraždit i bobkem kysané smetany.

tohle jsem narychlo vyfotila ráno... oschlej zbytek z lednice.... a hned jsem ho taky slupla:)



No, vždyť já jsem neříkala, že je to dietní.... ale vegeteriánské ano! Jako příloha vražedné, jako havní chod tak akorát. Dobrou:)

Ilustrační foto:  http://hellyeahitsvegan.com

P.S. Momentálně je Taverna - tedy její kuchyně a šéfkuchař, součástí Otto Baru na Klong Nin Beach. 

4 komentáře :

  1. Ty brďo, já mam hlad! :D
    Zítra je udělám.

    OdpovědětVymazat
  2. to už máš hotový???? ja se picnu!

    OdpovědětVymazat
  3. Jasný, důkaz u mně na Instagramu :). Udělala jsem vegetariánskou verzi s nakládanýma rajčatama, šalotkou, zakysanou smetanou a obyč plátkovým sýrem (takže co lednice dala) a jak jsem měla hlad, tak už ani na guacamole nezbyl čas, i když akovádo je u nás taky vždycky k dispozici.
    Výborný recept! Díky :)

    OdpovědětVymazat

×