Jitka rok po transplantaci kostní dřeně - jde se na Sněžku!

Jitka  má leukémi, volala mi loni na jaře Líba. Potřebuje kostní dřeň. Na její typ onemocnění je jediná účinná léčba - transplantace. Doháje, doháje. Co můžeme udělat? Líba nic, to je jasný. Čeká mimino Ellu. A já? O té nemoci toho moc nevím, googluju informace, dostávám se na stránky Národního registru dárců kostní dřeně a ... taky nic. Jsem na dárcovství stará.

Jitka před nemocí jako  trenérka fitness, během léčby a "roční" narozky po trasplantaci



Jitčin boj s akutní leukémií jsme vlastně díky facebooku sledovali on-line. Začalo to už ve chvíli, kdy si postěžovala na vleklou virózu. A nato hned angínu. Zázvor, céčko, echinacea a čaj, kterými se hemžily komentáře pod jejími statusy na FB, bohužel tentokrát vůbec nepomohly. A pak se objevila fotka Jitčiných přátel Jirky, jeho partnera Martina a kamaráda Lukáše. Seděli po odběru ve sterilních rouškách u její postele a prosili všechny o pomoc. Jitka je v nemocnici, po chemoterapii a co nejrychleji potřebuje zdravou kostní dřeň. Jako ve většině (75%) případů, ani v její rodině se vhodný dárce nenanešel. Tak se přátelé zvedněte a přihlašte se do  Registru dárců kostní dřeně.

Tuhle fotku s prosbou o pomoc sdílelo na FB přes 9000 lidí!

Jitka trpělivě čekala. A my venku zase čekali  na její facebookové zprávy z bojiště (tedy nemocnice). Asi jako se čeká na dopisy z fronty. A v létě přišla ta nejlepší. Dárce se našel. Nakonec v Německu. Měla štěstí.  Protože pro každého čtvrtého pacienta se vhodný dárce nenajde. Děsná představa, když by se to najednou mohlo týkat lidí, které známe, máme rádi... A během okamžiku jejich život závisí na tom, jestli se ten někdo, kdo jim ho může zachránit, do registru přihlásil... nebo zůstal sedět doma.



Jitka je dneska zdravá, ale stále doma v rekonvalescenci. I když je po léčbě unavená, elán jí nechybí. Proto se rozhodla uskutečnit slib, který jí dal během léčby bratranec. Když jí bylo tak blbě, že se sotva ploužila po chodbách nemocnice v Hradci Králové, slíbil, že za rok spolu vyšlápnou na Sněžku. Už teď je jasné, že proti původnímu plánu nepůjdou sami. Přidali se kamarádi, Jitčini spolupacienti i lékaři z hradecké hematologie, kde Jitku zachránili. Takže odborný dozor bude na místě a kdyby někomu nestačily síly, může na vrchol vyjet lanovkou:)

Vypadá to, že tuhle sobotu 6. září půjde na Sněžku podpořit boj s leukémií a propagaci dárcovství kostní dřeně docela slušná partička. A my vás jménem Jitky taky všechny zveme. Na Sněžku i do Národního registru dárců kostní dřeně. Sraz v 9:30 u Informačního centra ve Horní Malé Úpě. Vyráží se přesně v 10! Nebo tak nějak:) Na místě můžete Registr dárců podpořit i finančně.

Informace o trase: picturemb.webnode.cz/akce/

Finanční pomoc Národnímu registru dárců kostní dřeně:

Pošlete DMS mobilním telefonem:
DMS KOSTNIDREN (87 777)
DMS ROK KOSTNIDREN (87 777)
(cena SMS je 30 Kč, nadace obdrží 28,50 Kč)
Finanční dar na bankovní účet u CSOB:
043 43 043/0300

P.S. Na přihlášce do Registru je uveden věk 18 - 35 let. Mladší dárci jsou samozřejmě vhodnější. Ale přihlásit se mohou i starší. Jen si musí vstupní testy zaplatit. Tuhle informci jsem se dozvěděla až teď, tu jsem na webovkách před tím rokem nikde nenašla. Dva litry bych s radostí oželela.)

3 komentáře :

  1. Moc hezké, Báro!!!
    Já se výstupu účastnit nemohu. Jako dárce krve mě odmítli protože mám málo železa, pro dárcovství kostní dřeně jsem taky mimo limit, ale vstupní vyšetření klíďo zaplatím. Za pitominy utrácím podstatně víc... :)
    Děkuju za Jíťu a všechny potřebující za tuhle fajn propagaci...
    Kat....

    OdpovědětVymazat
  2. Také děkuji za krásně napsaný článek,škoda že jsem stará veka a nemohu se přihlásit,tak alespoň DMS

    OdpovědětVymazat
  3. To je nám líto... ale moc děkujeme za komentář a připomenutí dárcovství pupečníkové krve:)

    OdpovědětVymazat

×