Čaje - energie a dobré trávení

Vezu mámě čaj. Zelený. Na to, kolik jí je a kolik dětí a vnoučat vypiplala a stále piplá, jsou její vědomosti o boji s únavou chabé. Kromě fenmetrazinu, který do sebe  studenti sypali na začátku šedesátých let během zkouškového, je to jen to kafe. Ještě že má dcerku chytrou jak rádio...


"Mami, jestli jsi utahaná, vykašli se na kafe s mlíkem, dej si zelenej čaj! My jsme na něm kdysi vydržely s kamarádkou kostymérkou krutý nočky na ropný plošině v Holandsku." Máma se nepodivila ani tak nad tim, že babičkovský kafe s mlíkem ji neprobere, jako nad těžbou ropy u holandských břehů. OK. Nebyla to úplně plošina, byla to loď, která ty plošiny staví. Jen v tom německým televizním filmu se pak jako plošina napadená teroristy tvářila.

Co rychle poradit na únavu a přichcíplou podzimní energii? Uf. Jen to, co znám, jasně. Sice mám teď objedný zelený ječmen... a děsně se těším, co se mnou provede... ale musím si ještě počkat. Zato v těhle čajích jedu nonstop (nebo moje kamarádky) a fungují. Každý na něco jiného, ale výsledný efekt je přesně to, o co každé moderní blondýně jde: nebýt unavená, opuchlá a nevykakaná.

Zelený čaj
Thaiwanský Doctor-Tea. Kdykoli se mi chce spát jindy, než se sluší, uvařím si půl litru. Tenhle zelený čaj vezu teď mámě. U nás ho bohužel neseženete. Já jedu už druhé čtvrtkilové balení. Zelené čaje doporučuju kupovat  sypané ve specializovaných obchodech. Božské jsou s jasmínem A pozor. Stačí jim převařená voda zchladlá na 60-80 stupńů. Vařící je zabije.



Zázračný - napište mi, přivezu:)
Tenhle čaj o sobě tvrdí, že díky němu jsou Thaiky tak hezky štíhlé. Jako trubka, která taky sežere každou reklamu,  jsem ho kdysi vyzkoušela. Bohužel  jsem zvyklá pít čaje silné a ve velkých hrncích. No, o následcích se nebudu radši  rozepisovat. Kdybych si přečetla, že jeho hlavní složkou je list senny, věděla bych, co mě čekááá. Ale pro ty, kdo trpí zácpou, je dokonalý. Mám kamarádku, která ho už pár let ráno pije denně a konečně jí je dobře. Klidně napište, jedu teď před Vánoci na pár dní do Thaiska a ráda pár balení přivezu.








Anglický výběr
Všechny v  BIO kvalitě  a některé i Fair Trade - tyhle balené čaje si kupuju  s sebou na cesty do tepla. Protože odstátý čaj je v horku lepší než cokoli z lednice. Taď mám s sebou na dovču  zelený s tropickou příchutí.  Mají je v novém obchodě  s kvalitními (především  lokálními) potravinami DELMART na Smíchově. A v 1. patře skvělé polévky a sendviče a saláty, sladkosti a vůbec... všechno čerstvé a zdravé. Chystám se tam ještě pro nějaký černý, vhodný na  Čaj o páté. Občas mám prostě děsnou chuť na čaj s mlíkem a sušenku:),
Mátový čaj 
Můj žaludek nechápe, jak  si může dát někdo po těžkém  jídle kafe. Mátový čaj, to je jediné, co mi fakt udělá dobře. Mátu mám zasázenou všude a na zimu, nebo když jsem zrovna líná vylízt ven, je na poličce v kuchni aspoň jedna krabička pytlíkáče. Rychlejc po něm vytrávím a jsem čiperná jako tryskomyš:) A je dobrý na žlučník a nadýmání!


Lymfodren
O LYMFODRENU jsem už psala. TADY. Skvělý na odvodnění a rozhýbání lymfy. Po večírku nebo dlouhém letu absolutní MUST HAVE!

4 komentáře :

  1. Báro, takže jáááá nutně potřebuju ten hubeňoucí!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Líbooo, já ti ho přivezu, ale aby ses po něm náhodou nepo...:)

    OdpovědětVymazat
  3. Babička (máma) : Kafe s mlíkem a chleba s máslem a medem nemůžu ráno vynechat! Ale... ten zelený čaj, cos mi odsypala, je zázrak. Únava odplynula a zdá se, jakoby i lehce odtával tukový záhyb kolem pasu. Dík, Báro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je, jsem to objevila až teď,,, no vidíš, já to řikala:)))) Ale snídaně je jasná, ta se bez chleba s máslem a kafe s mlíkem u nás v rodině neobejde

      Vymazat

×