Co jsou vaše Vánoce v televizi?

Jasně, že každý rok nutně potřebuju vidět Popelku, Byl jednou jeden král, Princeznu se zlatou hvězdou, taky Pyšnou a Císařova pekaře.  Z televizních inscenací vedl Bohouš, ale toho jsem vyměnila poslední roky za Cestu do Rokycan. Znáte?
Cesta do Rokycan, Česká televize


Komedie z roku 1981, kterou prostě miluju! Vladimír Menšík, Iva Janžurová a Vladimír Dlouhý jako jejich syn. V předvánočním čase řeší, kde budou trávit Štědrý den. Zda v Rokycanech nebo Sedlčanech. Herecký koncert neuvěřitelných dialogů, který netrvá více než 40 minut. Jako důkaz ukázka níže.

"....já věšení záclon sice nenávidím, ale protože tě mám, maminko, rád, tak ti je pověsím" říká Vladimír Menšík a Iva Janžurová na to: "kdybys mě měl rád, tak mi je pověsíš rád a nebudeš vůbec mluvit o tom, že to děláš nerad". A syn, Vladimír Dlouhý na to: "to není pravda, mami, protože tím, že to dělá nerad a přesto to udělá, vlastně dokazuje, jak tě má rád".

A opět matka, Iva Janžurová: "No počkej, mně tvoje pleny taky nevoněly a prala jsem je ráda, protože jsem tě měla ráda, nebo chceš říct, že jsem tě ráda neměla právě proto, že jsem to dělala ráda?" A syn: "no, kdybys je prala nerada-ráda, tak o to by to bylo cennější, protože........... ". Manželská logika dohnaná ad absurdum ve scénáři Miroslava Plzáka a ve skvostném hereckém obsazení. Hodnocení od Kleopatry na CSFD.cz.


A letos jsem k televizi připojila rozhlas. A z toho se převracím! Na internetu je Rádio Retro a tam běží dvacet osm hodin vánočních, silvestrovských a novoročních záznamů ze zlatého fondu Československého rozhlasu.  Protože je to smyčka,  tak si podle programu můžete postupně poslechnout všechny pořady a opravdu to stojí za to!
U vánočního stromečku - Foto: Antonín Richter, www. rozhlas.cz

Najdete tam například Františka Nepila a jeho vzpomínky na pečení cukroví s maminkou, nespočet hereckých vzpomínek na Vánoce od Jiřiny Šejbalové, Zdeňka Štěpánka, Eduarda Kohouta, Jana Pivce, Alice Masaryková, Edvarda Beneše, Jana Antonína Bati, Františka Hrubína, Jana Wericha, Zdeňka Podskalského, Jana Petránka či Olgy a Václava Havlových… Taky retro vánoční reportáže, zprávy a koledy. No prostě boží! Vyzkoušejte a dáte mi za pravdu.

Pro ty z vás, na které ten Advent ještě neskočil,  pusťte si Vašíka...

P.s. A co máte na Vánoce rádi vy? Napište mi vaše tipy, ať vím, na co koukat!

1 komentář :

  1. Já prostě dycinky milovala Chobotničky z Čertovky, hlavně tu vánoční část s Borisem Rösnerem, coby padouchem největším. A taky mám ráda, kde vlastně ta rodina s dětma bydlí, protože kdysi mi to nepřišlo jako nic zvláštního, ale co jsem v Praze, tak vím, že bydlet u Čertovky musí být něco extra :).

    OdpovědětVymazat

×