Zlatý Petřín a videomapping na Rudolfinu: To musíš vidět!

Dneska je to dojímací a rozjímací. Možná si pamatujete na náš poslední NE!DOKONALÝ večírek, kde jsme s Bárou prodávaly mejdlíčka a vybraly tak pro dva dětské onko pacienty nějakou tu korunu. Mimochodem na 4. června chystáme další večírek, ale teď trochu osvěty. Věděli jste, že pro malé pacienty není zdaleka nejhorší nemoc samotná, ale zpětné začlenění do společnosti?
Fotky jsou z putovní výstavy velkoformátových fotek dětských pacientů v akutně probíhající nebo po ukončené léčbě. Dokonce bude zase v Praze a vy máte šanci ji vidět. Více zde. Tato výstava byla v Písku a autorem fotografií je Sladovna Písek.

To mi řekl Roman. Kluk (snad se neurazí za toho kluka, páč si vykáme), který se s láskou o celý projekt PRově stará. A tak mi takhle jednou u kafe vyprávěl, o čem to celé je. Že zdravotní úroveň máme špičkovou,  ale začlenění těch malých duší pokulhává. Ano, je to společnost, kdo nás nejvíce ovlivňuje a někdy dokáže doslova poslat do kolen. A proto je důležitá osvěta.

Jasně, že peníze jsou potřeba. Ale někdy úplně stačí i vlídné slovo. Nebo třeba někomu jen poslat úsměv a mrknutí okem. Já to dělám docela často. A dost často se mi to vrací zpět. Zadarmo! Mimochodem, co dneska dostanete zadarmo?

A teď tedy - Jste srdečně zváni a bude to stát za to.

Česká republika se 15. února 2015 vůbec poprvé zapojí do celoevropského projektu Den dětské onkologie. 

Cílem je upozornit širokou veřejnost na problematiku dětské onkologie, vzdát holt všem bývalým i současným onkologicky nemocným dětským pacientům a vzpomenout na ty, jež onemocnění bohužel podlehli. 
 
V průběhu celodenního happeningu na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem v Praze se mohou návštěvníci těšit na sérii přednášek s dětskými onkology a jejich bývalými pacienty, velkolepou videomappingovou show na budovu Rudolfina, naučnou instalaci, výstavu fotografií onkologicky nemocných pacientů Můj nový život, zábavný stan plný interaktivních her a autogramiádu osobností.

Den dětské onkologie pořádá v České republice rodičovské sdružení Haima ve spolupráci s Klinikou dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol. Ambasadorem prvního ročníku Dne dětské onkologie v České republice je herec Jiří Mádl.

Problematika onkologicky nemocných dětí je velice citlivé téma, kterému se u nás bohužel nevěnuje dostatečná pozornost. Přitom v současné době každoročně v České republice onemocní zhruba 350 dětí a mladistvých,“ říká MUDr. Lucie Cingrošová, doktorka Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol, autorka projektu Můj nový život, který pod patronací rodičovského sdružení Haima pečuje o onkologicky nemocné pacienty.

Akce začne v 14:00 hodin a vyvrcholí třemi představeními videomappingové show věnované osudům onkologických pacientů a jejich boji se zákeřnou chorobou. Autorem videomappingu na čelní fasádu Rudolfina je umělecká skupina 3dsense.

Foto: Sladovna Písek
U příležitosti Dne dětské onkologie bude také rozsvícena Petřínská rozhledna ve zlaté barvě, což je celosvětově uznávaná barva dětské onkologie.

Evropský projekt Den dětské onkologie vznikl za účelem podpory dětských pacientů a jejich rodin bojujících se zhoubnými nádory. Jeho hlavním cílem je zvýšit povědomí o léčbě nádorových onemocnění dětí a mládeže, jejím následkům a pomoci usnadnit malým pacientům integraci do
společnosti. V Evropské unii přibývá okolo 15.000 dětských onkologických pacientů ročně, a až 3.000 dětí ročně svým onemocněním podlehne. Přesto je výzkum dětských malignit dlouhodobě podfinancován, protože problematika dětské nádorů není bohužel primárně v zorném poli farmaceutických firem.  

HAIMA CZ, je rodičovské sdružení, které vzniklo v roce 1991 na dětské hematoonkologii v pražské Fakutlní nemocnici Motol.

Na bázi dobrovolnosti sdružuje občany bez rozdílu věku, národnosti, víry či profese k aktivní pomoci dětem s onemocněním krvetvorby a dětem s onkologickým onemocněním. Haima CZ je pořadatelem prvního ročníku Dne dětské onkologie v České republice se záměrem realizovat tuto akci od roku 2015 s každoroční tradicí.



Nikdo nikdy fakt nemůže vědět, co mu ten život připraví. Vlastně ani my s Bárou jsme to nevěděly a už vůbec ne naše kamarádka Jitka. Teď někdy to budou dva roky, co jí diagnostikovali leukémii. Dneska už je naštěstí zdravá a její příběh si můžete přečíst zde.

Žádné komentáře :

Okomentovat

×