Guláš a štrůdl - na podzim se nám chce vařit a JÍST:)

Koupim nějakej pršut, sýry, udělám salát a to bude stačit... rozhodla jsem se v neděli, že se s tou středeční  návštěvou nebudu moc patlat. V pondělí mi to už přišlo blbý a začala jsem uvažovat o česnekových krevetách a jahodách se šlehačkou. No a v úterý jsem dosbírala ořechy, našla v garáži  bednu jablek z Maříže a dostala chuť na guláš.




Nejsem žádnej receptář a milovník pořadů o vaření. Protože mě upřímně jídlo moc nebaví. Kromě sladkého. Kdybych mohla žít na chlebu s medem, budu spokojená. Často vařím a pak to nejím. Doma už jsou na to zvyklí. Ale středeční vaření jsem si užila a ten guláš byl moc dobrej... takovej poctivej, žádný šupšup papiňák.

Tady je, o víkendu má být kosa, tak jestli vás nečeká husa (jako mě), doporučuju. My ho měli s bagetama, ale nejnejlepší je s bramborovejma plackama. Klidně z pytlíku na bramborové knedlíky. Jen přidat vajíčko, ať jsou hebčí, uplácat placky, na olej na pánev a budete za hvězdu.

















 Dělala jsem od oka a hlavně podle chuti. Já všechno pořád ochutnávám:) Tak přibližně:
 1,5 zadního hovězího na guláš (nebrala jsem kližku, ta je na mě moc klihovtá)
1,5 dl červeného vína
4 velké cibule
několik stroužků drceného česneku
1 - 2 chili papričky
parika červená - tu já moc v guláši paradoxně nemusim, tak jen lžičku
tymián - ano, my dáváme tymián, ne majoránku!
pepř - toho tam namelu vždycky hodně
4 nakrájená sušená rajčata v oleji
1 větší brambora - nastrouhaná na zahuštění

Postup asi zná každý, tak jen bleskovka:
Nakrájenou cibuli orestuju dohněda a vyndám z kastrolu.
Maso po částech orestuju.
Vrátím všechno do zapékcího hrnce, osolím,  přidám koření, sušená rajčata a prolisovaný česnek.
Přiklopím, nechám na sporáku, dokud maso nepustí vodu.
Přileju červené víno a šup do trouby. Na 200 stupňů myslím jsem to dělala... ke konci asi na míň.
No a teď tomu dám tak 40 - 50 minut... pak ochutnám, přihodím sůl nebo pepř, tymián nebo česnek, podle toho, co to chce, případně podleju a zpátky do trouby. A tak furt dokola.

Jak se ten guláš dlouho dělal, nevim. Minimálně dvě hodiny, spíš víc myslím. Během nich ochutnávám a dolaďuju. No a na poslední půl hodinu jsem ještě přistrouhala ten brambor. A špetku cukru. Na zakulacení chuti, jak říkala babička. That´s it. Byl fakt dobrej. Holky myslely, že jsem ho dělala den předem, jak byl pěkně rozleženej. A vedoucí festivalové produkce prohlásil, že se úplně zgulášoval:)

No a když už guláš, tak jako moučník byl samozřejmě hezky českej štrůdl:

 Listový těsto, nastrouhaný jabka, ořechy, skořice, cukr, zamotat, potřít vajíčkem, do trouby a pak ho nesežrat najednou horkej! Rychlý, jednoduchý a dobrý.
Nepatlejte se s tim! Protože taky musíme o víkendu ven:) Užijte si ho!

1 komentář :

×