Bylinkami proti bordelu - co dělám, aby mě nešvihlo

Nesnáším chaos, tmavé místnosti, prach, vlhko, zataženou oblohu. Znervózňuje mě bordel. Potřebuju se dívat na něco zelenýho. Žijeme ale  částečně na stavbě. A dlouho ještě budeme. Ale na mě to  přišlo už teď. Nutně potřebuju zútulňovat. Nebo mě švihne.

Ale mně stačí ke štěstí  málo. Pár květináčů, trocha lupení a je to. Začala jsem petrželkou. Tu rvu do všeho. Třeba do rajčatové salsy. Letos poprvé zkouším pěstovat rucolu. Jako bylinku, protože víc místa než ten květináč na ni v tom stavebním výbuchu  nemám. No a máta, samozřejmě. Ta má v tomhle výklenku  VIP hrnec. Největší. V létě bude mojito party, bordel nebordel.  Loni jsem měla na záhoně i libeček a pažitku. Letos  nemám záhon. Na jeho místě je kamenná mohyla. Je to fakt marný.

Drsný šutry a hrubá omítka si nějak řekly o tuhle křehuli. Až se rozroste a rozkvete, bude děsně půvabná. Jen jsem se zapomněla zeptat, jak se jmenuje. Já si myslím, že je to  Krásnoočko...


Starý plechový hrnec po původních majitelích se šikne na skalničky. Skalky mě  nikdy moc nebraly, ale osázené hrnce a pekáče pidiskalkama jsem objevila v sousední vesnici a asi na nich začnu taky ujíždět. Do velkého květináče přišlo oregáno, bazalka a rozmarýn. Jen co chlapec zesílí, pomastí do pečených brambor podle Matthewa. Ty jsou fakt boží. Na podlouhlé čtvrtky nakrájené, pět minut povařené a pak dopečené. Na sádle, s česnekem a rozmarýnem. Mňam.


A bazalka, to je kapitola sama pro sebe. Líbo, víš, že bazalkové pesto podporuje tvorbu prsího mlíka? (Tak mu řikal náš Tadeáš, když jsem kojila Matese). Máš ho na léto u mě. To pesto, samozřejmě, mlíko zůstává na tobě.  Kvůli Vopici ale bude bez česneku a piniových oříšků.  No a čaj z bazalky je proti nadýmání...eee. To jsme ale my, princezny, fakt vědět nepotřebovaly.  (Jen  pro jistotu: týden dvakrát denně čaj z vrchovaté lžičky sušené bazalky, zalít vroucí vodou a 10 - 15 min. louhovat. Pak dva týdny pauza a zase týden čajové bazalčí kúry. A chronické obtíže by měly odvát:)

A tohle je momentálně  náš dvorek. Takže se mým zkrášlovacím záchvatkům opravdu nemůže nikdo divit. Ale jednou, na starý kolena, to prej budeme mít krásný.


1 komentář :

  1. Páči sa mi ako to tam pretvárate. Chcela by som vidieť viac zaujímavých fotiek, dúfam, že si robíš foto-dokumentáciu. Dana

    OdpovědětVymazat

×