Milovala jsem svoji babičku... a proto chodím na AVON POCHOD, holky

Moje babička byla křehká jako andělíček. Jmenovala se Anděla. Měla jsem ji moc ráda. Ale moc krátce. Někdy před  pětatřiceti lety poprosila svého pánaboha, aby uzdravil její dceru a utrpení naložil raději na ni... A proto o nádoru v prsu řekla svému synovi, chirurgovi, až když bylo pozdě. Strašně a na cokoli. Od té doby nechodím do kostela. Já chodim na mamograf.  A Avon Pochod. Za všechny babičky, maminky, kamarádky... uf,  je jich tolik.

Bára, Hanka a babička Anděla, 1977

Letošní 13. ročník AVON POCHODU byl z povodňového června přesunutý na tuhle neděli, 8. září, takže se tam  možná uvidíme. :)

No a pak jsem na tuhle nemoc na mnoho let blaze zapomněla. Až jednou, ke konci devadesátých se dívám na svůj oblíbený "nemocniční" seriál Chicago Hope. A George Clooney tam vyšetřuje  pacientku s bulkou v prsu. Tak si nějak automaticky zajedu pod tričko... a je tam. Krve by se ve mně nedořezal. Ondra pryč, kluci spali a já se začala loučit se životem. Fakt. Strašnej pocit, hlavně v té době bylo povědomí o karcinomu prsu minimální a rakovina v představách nás, laiků, znamenala smrt.
Nebudu vás natahovat, nejednalo se naštěstí o nic vážného, ale s anamnézou téhle nemoci v rodině chodím od té doby na pravidelné prohlídky, sono i mamograf.

primářka Miroslava Skovajsová, Bára, kolegyně Zuzka  a Líba, 2009

 

Líba, Bára a Magda

Ale k Avon Pochodu jsme se s Líbou dostaly až mnohem později. Začaly jsme společně pracovat v  ženském online magazínu a seznámily se s tehdejší manažerkou pochodu, dneska naší báječnou kamarádkou Magdou. A od ní chytly regulérní avoní pochodovou mánii. Nemohly jsme nikdy chybět. Z pochodů jsme psaly online reportáže, dělaly rozhovory s jeho tvářemi, mastily články, seznámily se se skvělou primářkou Skovajsovou, která stojí za celonárodním screeningovým programem u nás, a pravda, občas se spolu při vymýšlení osvěty trooošku picly:) Ale všechno fakt a jen pro to, abychom našim tehdejším čtenářkám nějak zprostředkovaly vzkaz paní primářky: Ženský, proboha, choďte!!!!  Že na vyšetření, snad dodávat nemusím. Ona to tenkrát v dešti  na Náměstí Republiky taky hodila z pódia jen takhle a všechny jsme to pochopily.

David Deyl s Magdou Drsovou

 

David, Aňa, Táňa, Martha, Lenka Tonya a... všichni

Na tenhle deštivý Avon Pochod, který končil v Erpetu na Smíchově, přivedla Líba začínajícího zpěváka Davida Deyla. David zazpíval, holčičky šly do kolen a než večer skončil, byl tu nápad na hymnu pro další ročník. Tu složil a nazpíval David s Aňou Geislerovou a od té doby se bez jeho hlasu neobejde žádný pochod. Kdo složil text je stále obestřeno tajemstvím. (Tedy, my to s Líbou samozřejmě víme, ale furt nevíme, jestli už pominulo informační embargo:)

Ambasadorky Avon Pochodu z roku 2010... a Marthy Pepina

Kromě Ani máme pochod spojený i s dalšími kamarádkami -  herečkami  Táňou a Marthou a její báječnou maminkou Lenkou Termerovou. Jak je to dlouho, tři roky, co s ježkem na hlavě vyrazila po úspěšné léčbě z Hradu přes Petřín do Žlutých lázní? Bylo děsný vedro, byla skvělá, utahaná a když pak letěly na Žlutkách k nebi růžové balónky za ty, které svůj boj prohrály, bulely jsme s ní všechny.

Přestože letos holky svá místa ambasadorek pochodu přenechaly jiným a věnují se víc čerstvým miminům a práci, pro nás se nic nemění. Já jsem třeba nadšená, že mezi tvářemi pochodu je další  kamarádka, skvělá zpěvačka Tonya Graves. Protože ta by se s něčím, co nemá smysl, stoprocentně nepatlala. A mám pro vás jeden zaručenej drb od nejmenovaného zdroje - fakt to všechny dělaj zadarmo.

Táňa s Aňou Geislerovou
Dan Bambas s Táňou Vilhelmovou









Ale nebylo kolem Avon Pochodu vždycky všechno úpně růžový. Setkaly jsem se i s nadávkami a osočováním. Proč zrovna tahle nemoc si zaslouží tolik publicity, peněz a cirkusu kolem, a co že za to dostáváme, když o tom píšeme... plivali na nás  anonymní čtenáři ve svých komentářích pod články. Samozřejmě slovník měli trochu jiný. Ne, že bych ho neovládla.... ale dneska se mi ho citovat opravdu nechce. Takže proč?

 

Proto, že:   

Rakovinou prsu onemocní během svého života každá osmá žena. V České republice žije momentálně přibližně 50 tisíc žen, které si vyslechly diagnózu „máte zhoubný nádor v prsu“.
Ročně tak přibývá přibližně šest tisíc žen, které jsou nuceny s touto nemocí bojovat. Bohužel je toto onkologické onemocnění také nejčastější příčinou úmrtí žen ve věkové kategorii 20 – 54 let a to i přesto, že rakovina prsu je poměrně snadno léčitelná, pokud je nádor odhalen včas.

Takže už pozítří, v neděli 8. září, vyrážíme ve 12 hodin ze Staromáku. Tričko jako vstupenka se dá koupit na startu a slibujeme, že v cíli ve Žlutých lázních to bude stát za to. Kočárky, děti a psy s sebou!

Více na www.zdravaprsa.cz
A na vyštření třeba sem.

Tuhle fotku miluju. Cvakla jsem ji před třemi lety vetchým  mobilem "na uhlí". A jmenuje se Světlo na konci tunelu:)


3 komentáře :

  1. Taky jsem si "něco" našla před pár lety...bylo mi 25 a celkem jsem z toho měla šok. Naštěstí po prohlídce konstatovali, že mám cestující cysty a sem tam nějaké tukové bouličky, ale i tak pravidelně chodím...Takže holky choďte, je to na chvíli a ten klid za to stojí...

    OdpovědětVymazat
  2. Já jdu letos poprvé. V loňském roce jsem si prošla, jak vždy říkám "peklem". Dnes jsem plná síly a chuti do života. "Chci žít dál, chci si užívat", proto jdu podpořit AVON POCHOD. už se moc těším.
    P.S. nebudu sobecká, když si na nálepku napíši svoje jméno??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to není sobecké. Naopak. A držím palce, ať je už jen a jen dobře.

      Vymazat

×