Relax na tento týden: Jděte do divadla a opijte se!

Máte depresi? Nebaví vás už to doslova "uřvaný" počasí? Jděte do divadla! Horkou novinkou je Žena a Megera - skvělá inscenace, která netrvá déle než devadesát minut a rozhodně vám zamotá hlavu! Jen pozor, po představení budete chtít vypít půlku baru a vést intelektuální kecky. Já nemohla, tak jsem aspoň utopila mobil v louži.

Hra Mariny Carr je drsná a jemná zároveň. Bude vás z ní doslova mrazit a možná si uvědomíte i pár věcí, které budete chtít změnit. Přestanete řešit malichernosti a dokonce si začnete vážit i toho, co máte. A co, že náš čekají plískanice, je dlouho tma a teplo v nedohlednu? Hlavně, že žijem! A jak říká má kamádka Zuzka: "Dokud můžeš chodit a zároveň u toho jíst tatranku, tak se máš skvěle." A je to tak. Ale panáka po představení to chce, to zas jo!

Žena a Megera byla v roce 2006 s velkým úspěchem uvedena v londýnském Royal Court Theatre, u nás se hrála již například v Libereckém divadle. A nově  ji můžete vidět v Komorní činohře , která sídlila do povodní v Divadle pod Palmovkou a kde hraje záletníka právě náš milovaný Dan. Nyní je najdete v centru Prahy.

O hře z Dilie:
Na smrtelné posteli v prostém pokoji leží žena, matka mnoha dětí a manželka nevěrného muže. V obrovské staré skříni už na ni čeká cosi, co bude pravděpodobně její Smrt. V domě se scházejí příbuzní a všichni čekají, až žena umře.

Ta se však ohlíží za svým životem a vede poslední rozhovory plné hořkosti a lásky především se svým alter egem - MEGEROU. Megera ji obviňuje, že v životě promrhala mnoho šancí, nesnáší jejího manžela,  její oblíbenou hudbu a nechce jí otevřít víno. Občas vleze do skříně, aby s monstrem, které tam číhá, usmlouvala další půlhodinku.  

Zuřivé hádky, obvinění, sebezpytování, mnoho promrhaných šancí... ale také sebeironie, nadhled a humor... Umírající Žena a její alterego Megera, které jí nastavuje zrcadlo jejího vlastního života. Zhýralý manžel, který se přišel vyzpovídat k loži umírající a bigotní tetička, která už pohřbila půlku Connemary... V této čtveřici se rozehrávají ostré spory i usmíření... hra, která se pohybuje na hraně života a smrti... hra, která nastaví zrcadlo i Vám...
  • režie:  Martin Vokoun
  • překlad: Martina Schlegelová
  • výprava: Agnieszka Pátá
  • hrají: Diana Šoltýsová, Máša Málková, Daniel Bambas a Kateřina Fixová

Premiéra  26.května 2013, Komorní Činohra na Malé scéně Divadla pod Palmovkou

Na premiéru nás pozval Dan, můj náhradní manžel a kamarád, který se mnou přežil i dovolenou, ikdyž jsme z letiště jeli rovnou k doktorovi. Máme toho za sebou už hodně a on se mnou také hodně vydrží. Miluje ho celá moje rodina, včetně nebožky babči.

P.s. Jděte se podívat, opravdu stojí za to! Jen počítejte, že vás bude druhý den bolet hlava. :)


Zdroj: www.dilia.cz, www.martinvokoun.cz
Foto: Anna Fixová, Daniel Bambas

1 komentář :

  1. tak proč jsem to ještě neviděla, sežeň mi lístky a máš dárek k vánocům

    OdpovědětVymazat

×