Thaiská polévka s kokosovým mlékem - TOM KHA KAI, rychlovka pro Líbu

Na podzim začíná moje polívkové odobí. Nějakou vařím minimálně obden. K večeři. Recept na tuhle strašně jednoduchou a přitom úplně boží variaci thaiské polévky s kuřecím masem (Tom Kha Kai) mi dala kamarádka, výtvarnice Kristina Dufková. Máme za sebou nespočet společných thaiských zim, takže vám fakt obě přísaháme - bude vám chutnat. A bude chutnat thaisky.

Lepší společnou fotku z Thaiska s Kristinou  nemáme.... a na téhle ani nevaříme, ale přivoláváme kamarádce mimino.

A protože Líba s Romanem ujíždí právě na TOM KHA KAI, kterou si nosí domů za děsný prachy a  jen o posvícení, tady je pro ně recept na tu naši (tedy Kristininu, ale už jsem si ji trochu přivlastnila). A když se vám nebude chtít vyrážet pro thaiské ingredience do specializovaných obchodů, faakt nemusíte. Já na ně taky peču a vařím z toho, co seženu.

foto: rachelcooksthai.com

A to by mělo být minimálně tohle:

- kuřecí prsa (třeba 2 kousky)
- kuřecí vývar (uvařím nebo koupím v  Marks&Spencer, Chicken stock, pytlík 500ml)
- šalotka
- zázvor (Na plátky. V Thaisku dávají jemnější a citronovější galangal.)
- mrkev (Je, na tu jsem minule úplně zapomněla:)
- houby (Šitake nebo žampiony)
- batáty (Sladké brambory, maj fakt všude. Stačí 1 velká.)
- chili papričky červené (Podle chuti a odvahy, tak 1-3)
- citronová tráva (No, tak s pro tu jsem nejela ani jednou. Koupím biocitrony a použiju plátky jejich chemicky neošetřené kůry. Vyjde to prašť jako uhoď)
- citronová šťáva
- limetové listy (Kaffir limes - já používám listy citroníku, které si narvu na naší terase. Sušené mají v Marks&Spencer a určitě i jinde)
- 2 konzervy/krabičky kokosového mléka (To mají fakt všude. Nejlepší je kokosová smetana.)
- cherry rajčátka (Hodím tam, co mám... tak 5, 6)
- cukr (palmový, třtinový, normální nebo nejlíp žádný:)
- chili pasta ( Thai chili paste - to je fakt už navíc. Ale když ji mám, tak ji vmíchám do základu. A já ji mám, ale většinou na ni zapomenu:)

Jak vidíte, ani pro jednu ingredienci jsem nemusela dál, než na Budějovickou do Billy a M&S:) Dávkuju od oka a podle chuti. A vždycky to vyjde!

moje pražská lemon grass - citronová tráva je ještě miminko, ta do polívky nemůže

Postup je ještě jednodušší než nákup:
Na šalotce orestuju zprudka kousky kuřecího masa, zaleju vývarem, osolím, přidám kostičky batátů, plátky zázvoru, kolečka mrkve, kousky hub, kusy citronové kůry (správně tedy trávy - větší kusy bílých spodků), kefírové  listy a vařím (cca 15 -20 minut). Na konec tam hodím na kolečka nakrájené chilli papričky a celá rajčátka a zaliju kokosovým mlékem, dosolím a dokyselím citronovou šťávou. Když se batáty náhodou rozvařej, nic se neděje. Polívka super zhoustne.

Thaici si myslí, že nám, farangům (cizincům), je potřeba do všeho nasypat tunu cukru a málo chilli. Fuj. Už jsem kvůli tomu v pár restauracích polívčičku nedopapala. Tak jestli budete mít potřebu polívku přisladit, je to na vás. Nepřehánějte to, ale trochu cukru snese.

listy citroníku  dodám na požádání čerstvé:)

P.S. Líbo, to je ta polívka, co k nám nosí Kristina na Dojídání vánočních zbytků. Vyzkoušet! A klidně si ji posyp čerstvým koriandrem. A moc se s ní nemasti. Zkazit nejde:)

V článku o tom, jak jsme vařily v Thaisku GREEN CURRY, najdete i odkazy na obchody s  thaiskými surovinami. Nebo vyražte do Sapy.

Líbo, tohle jsou batáty - sledké brambory. V Bille je mají balené po dvou na tácku

4 komentáře :

  1. Tak tahle polévka chutná ... dokonale! Moc děkuju za recept. Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Polévka prostě senzační, normálně vaří manžel ale občas se blýsknu i já. Sabina mi přivezla batáty( v naší vísce, kde dobrou noc dávají nejen lišky toho moc neseženu) oslava narozenin( byly moje ale byl to spíše kar) se manžel předváděl výrobky, já zazářila thajskou polévkou a byla za hvězdu. Díky za recepty, a hlavně za perfektní zábavu čtením Vašich příspěvků. Těším se do Chotěmic, kde jak doufám, jednu z Vás poznám osobně. Zdraví babča Alena

    OdpovědětVymazat
  3. díky za super recept ! v úterý budu zkoušet ve velkém hrnci pro cca 20 lidí ;)

    OdpovědětVymazat

×