Green Curry - vaření podle Penn je raz dva

V Thaisku se cpu kromě pálivé polévky Tom Yum a salátu Som Tam ze zelené papaji i zeleným kari s kuřecím masem. Dokud se mi to teda všechno nepřejí a nepřejdu na  Caprese. Takhle jsme ho v zimě vařily s Penn. To Green Curry, samozřejmě.


Zelené kari s kuřetem se thaisky řekne  Gaeng Khaio Wan Gai, ale je dost zbytečné se to učit, stejně to nikdy nezaintonuju správně a oni mi pak přinesou něco úpně jinýho. Jako naposledy. Na stole mi místo bílého vína přistál po mé smělé objednávce  kopec suchý rejže.



Musím se omluvit za fotky, ale když se sejde pět holčiček, dvě děti a pár lahví Mont Clair, lehce se zapomene, kdo má fotit, kdo dávat pozor a zapisovat a kdo krájet. Všechny jsme pro jistotu dělaly trochu všechno a trochu nic, takže výsledek sice skvěle chutnal, ale  fotky jsou průšvih. Chyběl ostřič, osvětlovač a hlavně aranžér. Bylo to prostě takový punkový vaření. V kuchyňce za krámem.




Tohle Green Curry nebylo kuřecí, Penn do něj švihla krevety a takové lehce hnusné rybí šišky. Já ho mám ráda ale jen s kuřetem. 

Co budeme potřebovat (v odkazu najdete tip, kde to sehnat, stačí kliknout):
thaiskou bazalku
cuketu
thaiský (nebo klidně český) lilek
green curry pastu
krevetí pastu
kokosové mléko
chilli papričky, dlouhé červené a zelené
kuřecí maso (řízky) nebo jiné maso, krevety

1 lžíci krevetí pasty a 4 lžíce green curry pasty zalijeme cca 1,5-2 dl kokosového mléka a stejným množstvím vody. Záleží jen na tom, kolik chceme mít omáčky. Na začátek dáme víc vody, mléko přidáváme později během varu. Když se směs vaří, přidáme libovolné maso na malé kousky, krevety, prostě to, s čím chceme curry mít. Vaříme cca 10 minut. Následuje nakrájená cuketa. Vaříme dalších cca 10 min., ochutnáváme a podle chuti doplňujeme pasty, kokosové mléko, ředíme…


Přidáme nakrájené thajské lilky, vaříme cca 7 minut, zase dolijeme mléko, případně naředíme horkou vodou.


Nakonec přihodíme nakrájené červené a zelené dlouhé chilli papričky a thaiskou bazalku. Thaiská bazalka má specifickou chuť. Koupíme ji buď v asijských potravinách, vypěstujeme ze semínka nebo ji nahradíme lístky české bazalky a máty. Hlavně se z toho nepřevrátit, jak říká paní Líba:)  Nemusím  ty "food fanatiky", kteří to buď udělají přesně, nebo to nevezmou do pusy. A když i thaiský holky si místo zelený papáji klidně vezmou v Čechách zelený jabko a vykouzlí z něj Green Papaya Salad (Som Tam), tak co...


A je to. Receptů na Green Curry jsou mraky, já v něm mám ráda ještě takové ty úpně malé hráškové lilečky. Tenhle je strašně jednoduchý a omáčka chutná přesně a božsky. Kdo nesnáší kokosové mléko, může zkusit smetanu. A bude mít takovou thaiskou zelenou svíčkovou:)


Foto: Bára, Kristina, a to první jsem si půjčila na alexastuart.wordpress.com

Žádné komentáře :

Okomentovat

×