Mexická polívka - jak blondýna málem oslepla

Máme tu další skvělou polívku na zahřátí. A další důkaz, že jsem už tak dlouho blond, že se ze mě fakt asi stala Blondýna. Takže jsem při vaření málem přišla o nos a oči a musela jsem se přísně pokárat. A samozřejmě to na sebe napráskat. Jako varování ostatním blonckám.




V tomhle receptu je chili. Protože to já dávám kromě svíčkový a tvarohovejch šišek s borůvkovou omáčkou myslim do všeho. V Praze mám na sušené chili mlýnek. Ve Slavonicích  hmoždíř. Je malej, skleněnej, zbyl tam po Evě a drtím v něm furt. A jen to chili. Přijeli jsme po dvou týdnech na víkend. Ondra šel budovat do chlíva bar zvaný bařík - což je v mých očích ta nejzáslužnější stavební činnost.  Tak já, šprtka, že uvařim. Mexickou pálivou polívku z rajčat s fazolema. Milujeme.

Naše provizorní kuchyně - až na čínský dřevěný pult ze Snelu, ten zůstane i po rekonstrukci



Připravila jsem si ingredience, očistila zeleninu - naštěstí - a hrábla do police po hmoždíři. "Snad se do něj nenaprášilo," blesklo mi inteligentně pod blond ofinou. A jasně. Naprášilo. Asi cihelnej prach, když je to takový červený. Nebo já fakt nevim, co mi v tý hlavě běželo, když jsem natáhla do nosu vzduch, že ten bordel vyfoukám. Už při výdechu mi bylo jasný, že tady někdo něco posral. A že to budu nejspíš já. Nejdřív jsem se začala dusit, pak na chvíli přestala vidět, ksicht mě pálil a bolel tak, že si myslim, lifting už teď dám levou zadní. Jen co pominul největší děs, napsala jsem na Facebook vzkaz příštím generacím: "Nefoukejte do hmoždíře, ve kterým jste drtili chili... nikdy!" A šla v slzách dovařit tu boží polívku. Fotky vinou špatných světelných podmínek a chili slepoty naprd. Ale dobrá byla:)

Připravíme si: 

2 konzervy loupaných sterilovaných rajčat (nebo oloupaných čerstvých)
1 konzervu fazolí ve slaném nálevu (barva je fuk)
2 mrkve
celer (4 větší kusy na vyvaření)
3 - 4  stonky řapíkatého  celeru (já používám celery oba, ale stačí ten, který je zrovna po ruce)
1 větší cibule
3 - 4 stroužky česneku
tymián sušený
pepř mletý
2 - 3 chili papričky sušené a nadrcené (nebo podle chuti)
sůl
cirtonová šťáva
půlka kostky zeleninového nebo masového vývaru (neni nutná)

A vaříme:

Orestuju cibuli, ke konci přihodím nakrájený česnek a mrkev na kolečka, Přidám rajčata a ta přímo v  hrnci rozhňahňám  na kousky. Zaleju vroucí vodou - asi litr a půl. Prostě podle oka a hustoty. Osolím, opepřím, vhodím větší kusy celeru a vařím. Tak za 10 - 15 minut přidám nakrájený řapíkatý celer a fazole a dovařím do měkka. Můžu dát i  trochou vývaru v kostce. Ochutím chili, tymiánem, dosolím a dokyselím citronovou šťávou. Původně je v polévce i opražená slanina, ale já ji tam nedávám. A ty kusy vařeného celeru, ty jsou v mojí polívce navíc. Pro Ondru. Ten je miluje. Nejlepší je, jako všechny polívky, druhý den, kdy se chutě dokonale spojí. 


2 komentáře :

  1. Moje specialita je promnout si oči v zápětí po tom, co jsem dokrájela čerstvou čili papričku... A to jsem jenom popelavá blondýna a to se nepočítá. Myslim.

    OdpovědětVymazat
  2. a kolik já mám řezných ran, protože při vaření přece nebudu nosit brejle na čtení:)

    OdpovědětVymazat

×