Oblečení na olympiádu - najdi 5 rozdílů aneb nuda jak za socíku

První, co mě napadlo, když jsem si prohlídla modely, ve kterých vyrazí naši olympionici do Soči, byl film Občanský průkaz a úvodní scény v tělocvičně. Jenže tenkrát byla temná sedmdesátá a dneska máme rok 2013. Tak proč ty modely působí stejně zatuchle. Čímž se vůbec nechci dotknout kostýmní návrhářky, která Občanku oblékla dokonale:)



 "Hadry na olympiádu" - takový byl interní popisek, který si redaktor  nejmenovaného portálu přiřadil k fotkám z prezentace olympijské kolekce. A  tím, že jsem si jejich fotky "vypůjčila", titulek si přečetla, nezbývá než souhlasit. V tiskové zprávě ČOV se píše, že za kolekcí stojí tři návrháři – Lucie Kuříková, Petra Jozífová a Patrik Nábělek. Znám hodně českých návrhářů. Znám jejich tvorbu, dokážu ji vyhledat na dva kliky na internetu. Kdo jsou tahle jména, nevím. Poctivě jsem googlila, ale síť mlčí. Kromě spojení s olympioniky a firmou, která je obléká, ani ťuk. Nechápu. Na olympiádu taky neposíláme okresní přebor, ale první ligu. Uf.


Nenápadité, nudné, zamřelé na jedné straně, prapodivně zdobné na straně druhé. To, že motiv lipových lístečků ve tvaru srdíček použil Alfons Mucha na první edici československých poštovních známek, mě fakt nedojímá. Na zimních bundách pro dospělé vypadá jak obal na vánoční kolekci. Stejně jako nepomohl Kupka  holinkám v Londýně. Jejich výška udělala z každých lýtek konve, vzor nevzor,  takže pro mě úplně špatně. A  přitom holinky miluju.


Stejná "pecka", jakou byly londýnské galoše, má být v Soči beranice. Prý se k Rusku hodí. Po volbách, s estébákem v čele druhé nejsilnější strany a s Miloušem na Hradě,  jsem na tahle prohlášení víc než alergická. Nota bene, když mi normalizaci připomíná v té kolekci ne jen ta jedna čapka. "Slovanský motiv pro nás má před olympiádou v Rusku symbolický význam,“ říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. No bomba! Vzpomněla jsem si na obrozeneckou Slávy dceru, ve které Kollár vyzývá: "...k velikému tomu tam přichyl se dubisku". Dubiskem míní Rusko a k tomu jsme se snad už dopřichylovali, proboha!

Tahle  modrá prostě neni dobrá - myslela jsem, že skončila na smetišti dějin spolu s holčičíma trenkama na tělák.
Ovšem duhové lyže české firmy Lusti, vyráběné přímo pro Nikolu, by homofobnímu Rusku mohly zvednout mandle. Super!

Dost mi je líto dámské části výpravy.  Já bych v tom nevylezla. Tenhle model  dokáže i z vynikající lyžařky a krásné ženy Nikoly Sudové udělat pani, která jde poprvé na svah a z nervozity si zapomněla na záchodě natáhnout kšandy. Snad se jí nezaseknou, až bude na modrý sjezdovce vystupovat z lanovky. (Moc se Nikole omlouvám, ale nemůžu si pomoct:)

Na funkčnost oblečení dohlíželi sami sportovci. To asi znamená, že jim v něm  nebude kosa, protože ho budou nosit jen na slavnostní zahájení, přebírání medailí a ve volném čase. Takže tady klidně mohla mohla  zvítězit forma nad obsahem. Proto doufám, že design příště firma Alpine Pro svěří někomu, kdo do kolekce vnese... mimořádnost. Prostě špičkovému českému návrháři. A kdyby to, prosím, nemuselo být zase (pokolikáté už) celé v barvách vlajky a zlaté medaile -  popisné, jak pro diváky nekonečných seriálů. Mně by stačil  nápis Czech Republic. Sportu zdar!

Najdi 5 rozdílů




Jasně, trikolora. To je nápad, hurá!
 



Kanada... jen na okraj.


Foto: www.obcanskyprukaz.cz, www.olympic.cz, internet:)

3 komentáře :

  1. Báro! Mohla bych se pod to v klidu podepsat... Mám už po několik Olympiád stejný pocit, kostýmy vypadají jak od kolotočů nebo z normalizačního seriálu. Tříbarevná fuga je krásná na plátně, ale na hadrech vypadala jak nevkusný klikyháky. Věčná trikolora, která stejnak ze všeho nejvíc připomína ruskou vlajku a ještě ty holiny, ty mě zabily.
    Tenhle rok jsem měla po shlédnutí v TV pocit uplně stejný. Je to marný, je to marný, je to marný.... A že neznáme návrháře? Jsem si jistá, že kdosi z Alpine Pro je jistě zná moc dobře. Možná spolu choděj na pivo, jak to tak tady někdy bývá...
    Díky, žes to napsala takhle naplno,

    OdpovědětVymazat
  2. Mně to přijde prostě trestuhodný a normálně k těm sportovcům neuctivý. Poslat je tam v takovejch hadrech:) diik

    OdpovědětVymazat
  3. Teď koukám, že jsem tam napsala kostýmy, ale oni jsou to stejnokroje nebo jak se tomu vlastně říká? :) Však si asi rozumíme :)
    Ale jinak myslím, že je to těm sportovcům jedno, oni to maj asi trochu jinak. Spíš trpí ti, co na ně hledí. Někteří.

    OdpovědětVymazat

×