Štědrý den - děs běs nebo šáňo a pohodička?

Jak to bude vypadat za týden u vás? Ale pravdu! Abych chytla trochu vánoční nálady, našla jsem si v počítači tenhle svůj text. Jdu totiž dneska ježíškovat, tedy bacit všechny dárky, chvojí, jmelí, prskavky a toaletní papír, kdybych se z toho ve finále náhodou ...:) Takže pro všechny na lovu tu mám dneska dva štědrovečerní modely. Já beru ten druhej! Co vy?


Model č. 1 - děs běs


Otec je ráno vytažen z postele a donucen k postavení stromku. Z komory se přinesou žárovky a ozdoby. Jedna žárovka je pravidelně prasklá a tím pádem nesvítí celý řetěz. První konflikt je tu, protože matka přeci říkala, že se mají vyzkoušet den předem! Stromek stojí, otec se vydává shánět světýlka, děti prudí u pohádek, protože dokud nebude stromek svítit, nedá se zdobit. Matka luxuje opadané jehličí, na sporáku smrdí rybí hlavy na polévku a brambory na salát právě přetekly. Střih. Stromek svítí, děti se hádají u zdobení, na sedačku rozdrobily cukroví. Matka kuchá a porcuje kapra, žádá otce, aby srovnal stromek, který padá k oknu. A otočil ho proboha tou opelichanou stranou ke zdi! Otec se ptá, co bude k obědu. Matka vztekle loupe horké brambory a přestává věřit na Ježíška. Střih.

To nejsme my, ale musela jsem... jsou tak vááánoční:)

Matka prosí otce, aby odvezl dárky k babičce. Otec hlásí, že měl pivo. Matka po něm sekne v lepším případě pohledem a otec odjíždí. Na matčinu zodpovědnost! Střih. Po obědě co dům dal matka dodělává polévku, salát, věší prádlo, luxuje drobky a pacifikuje děti, které se tradičně nudí. Otec si připadá nesvůj. Do největšího výbuchu přijíždí druhá babička s dárky. Vypadá tak vánočně. Matka naopak vypadá strašně, děti jsou na zabití a otec taky …. Zkrátíme to. Ještě připravit stůl, vykoupat děti a sebe, obalit kapra, nanosit dárky pod stromeček, usmažit kostičky do polévky, donutit děti něco sníst a konečně se dočkat té neuchopitelné chvíle u svítícího stromečku, kdy hoří prskavky, hraje koleda, všechno je klidné a tak krásné.

Model č.2 - šáňo a pohodička


U nás jsme se po počátečním tápání dokopali ke Štědrému dni plnému bublinek, malých návštěv a velké pohody. Ale byl to boj. Nejstrašnější bitva byla o stromek. Ondrovi by stačila malá borovička vztyčená 24. dopoledne. Stálo nás to jedny, JEN JEDNY! zkažený Vánoce a už léta u nás stojí třiadvacátého v podvečer  tlustý smrček nebo jedle s kompletním světelným parkem. Rybí polívku, kapustnicu (slovenskou zelňačku), bramborový salát a čtyři štrůdly si odtrpím ten samý den, Ondra naporcuje kapra a naloženýho v mlíce ho dá spát do lednice (Aby nesmrděl rybinou. Mně smrdí stejně, já jedu v řízkách.) Ještě prostřít stůl, abychom se ráno probudili do Vánoc, a je to.

Tohle taky neni překvapivě u nás

Na Štědrý den tak zůstane jen zdobení, povinnost nalít bublinky každému, kdo přinese dárky pod náš strom a odnese si jiné pod ten svůj, vyzbrojení dědy a dětí krumpáčem, aby mohli jít do lesa doplnit svůj letitý poklad, kterej jim loni ale nějaký nablblí keškaři už podruhý vyčórovali, takže letos asi vyrazí s krumpáčem na ně, a kolem půl páté začínám obalovat. Během smažení se nanosí dárky a v sedm jsme po večeři. (Jeden malý trik: Když byly děti ještě děti, trávily dobu, kdy Ježíšek naděloval, naložené ve vaně. Vydržely tam dlouho a pod stromkem byly pak roztomile svrasklé. Glum z Pána prstenů hadr.) Ještě pohled z okna ložnice, jestli náhodou neletí kolem a už zvoní……Ježíšek.

A za dvě hodinky zase zvoní ti, kteří si odpoledne u nás nedopili své bublinky. Dožadují se dalších a dalších… a já tuhle chvíli miluju. Je Štědrý večer a je to rodina.

P.s. Včera volám mámě, probíráme detaily Velké rodinné žranice u nás na Štěpána.
Já: "Mami, abych nezapomněla, přivezla jsem z Rakouska 12 lahví Prosecca."
Máma: "No, hned ty Vánoce vidím růžovějc.... Snad to bude stačit."

Krásný Vánoce!

6 komentářů :

  1. Báro, postupně k tomu také docházím, ale model č.1 přesně byl u nás. akorát jsem chodila do komory a kopala do zdi a říkala do..prd..... pak jsem vyšla s úsměvem luxovat bordel po zdobení stromečku. Již několik let jedu na štědr den od rána v rumu. pa a hezký a veselý vánoce a jako dárek říkám, že zlato, diamanty a perly nikdy neurazí. pa zdraví mamka Líby

    OdpovědětVymazat
  2. no, to mi povídej... a po dnešních vánočních nákupech se mi zdá, že si to šáňo budu muset otevřít už teď... peklo:)))

    OdpovědětVymazat
  3. Přeji krásný předvánoční čas, musím reagovat, prostě mi to nedá. Opravdu první model jsem zažívala, když byla dcera ještě malá. Ovšem druhý model nastolily naše dcery, když jim bylo asi okolo 18 let. /Jednu dceru jsem během let vyvdala/.
    Ráno se začíná suchým martini. Postupně to přechází do bublinek. Dělají se tousty s bylinkovým máslem a kaviárem a uzeným lososem. Tak to jde až do večera. Návštěvy, tousty a bublinky. Večer jako tradice kousek kapra a trošku salátu. Praktikujeme tento model již dlouho, a na Štědrý den se vždycky těším. Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, přiznám se, že mi bude chybět bramborovej salát, ale jinak vím přesně, že 24. si dojdem, o šest hodin dřív než u nás doma, do tržnice na čerstvou rybu, ke který si dáme nejspíš pivko a když budem hodně rozverný, zakončíme to sladkou rýží. Spát půjdem brzy, ale je možný, že nás zláká karaoke... Ne, to kecám! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravíme Myynu do Vietnamskách vánoc:) a Vlaďce díky za vánoční tip na Martini Dry... úplně jsem na něj, já trubka, zapomněla:)

    OdpovědětVymazat

×