Výstava Marilyn Monroe na Hradě: Milovnice módy se převrátí!

Bylo včera a já se potkala po půl roce s Magdou. Ufuněná s Vopicí jsem koukala jak puk na hubenou spokojenou holku, co si jde protáhnout tělo na pilates a vlastní super www.bohemic.com. Ale o tom až jindy... Dneska to je o Marilyn! Když Magda vyhopsala z lokálu jako laňka na další lekci, rozhodla jsem se spontánně, že zbytek energie vrazím do výstavy o božské MM. Chcete vědět, jaká je? Tak klikněte níže, ne?
No, povím vám to asi takhle: Pravda o Marilyn v deseti bodech!

1. Měla vkus! V civilním životě nosila střídmou módu, převážně italskou. Milovala boty od Ferragama a prakticky si jiné nekupovala. Ve velkém si je vybírala u Sakse na 5th. Ave v NY, nebo jí  je kamarádka posílala rovnou z Itálie. Dalším oblíbeným Italem byl pro ni Emilio Pucci a jeho úpletové šaty.

2. Milovala čeno-bílou kombinaci a odstíny béžové, pudrové a šedivé.
3. Nosila zásadně jen podpatky nebo balerínky od Ferragama. Dokonce díky ní patentoval speciálně vystužený podpatek, který byl sice vyšší, ale pro malé postavy stabilnější a pohodlnější.

4. Milovala úzké capri kalhoty, roláky, pánské košile a v mládí byla hrdou propagátorkou upnutých triček.

5. Opravdu měla štíhlou postavu! Je to až k neuvěření, že na některých fotkách vypadala plnoštíhle, ale všechny kostýmy jsou na drobnou postavu.

6. Asi ty deprese měla v genech. Matka Marilyn měla diagnostikovanou paranoidní schizofrenii.

7. Nikdy neuměla být šťastná!

8. Ve dvanácti letech vypadala na sedmnáct.
Tady jí bylo 19! Ještě žádná blondýnka.

9. „Ať už je ve skutečném životě sebezmatenější a sebenesnesitelnější, před kamerou je dokonalá.“ – Allan „Whitey“ Snyder, Marilynin  maskér

10. „Marilyn, která nikdy nečetla noviny ani neposlouchala rozhlas, musel nejdřív někdo říct, kdo to je vlastně Chruščov." - Lena Pepitoneová, Marilynina služebná

O výstavě jako takové:
Pro ty, kteří Marilyn znají, je okouzlující především expozice civilních šatů, kostýmů a bot. Nahlédnout můžete do jejího deníku, uvidíte pár osobních dopisů... Fotky a plakáty jsou obecně známé a dost jich je i v této knize.

Ale milovnice módy zaplesají. Zajímavé je, že lodičky nemá vůbec okopané a ani moc ochozené. Milovala jeden tvar, tzn. uvidíte více méně jedny boty v různě barevném provedení. Civilní oblečení je i dnes nositelné, naprosto nadčasové.

Impozantní je ta část expozice, kde jsou vystavené filmové kostýmy a na plátně běží ukázky, ve kterých vám je Marilyn rovnou předvede. Tam bych vydržela sedět hodiny. Neustále musíte těkat očima z plátna na kostýmy a říkáte si, to snad není možné, jak byla štíhlá. Ta kamera je pěkně nespravedlivá mrcha! Božská MM neměla celulitidu a naopak měla krásný chrup.

A co si budu vedle hadrů pamatovat nadosmrti? Fotka z pokoje s postelí, kde zemřela. Takový „pelešinec“ a bordel mě fakt zasáhl. Pryč je představa smutné princezny v prachových peřinkách v nastylizované posmrtné póze, navoněné Channelem číslo 5.
Fotku jsem viděla bohužel na závěr, v jaké časti expozice to bylo, už nevím. Ale co vím, že je pryč pozlátko a lesk a zbyla jen slabá a nervově labilní žena, která měla možná vše, po čem ostatní touží, ale k ničemu... bože, já jsem ale chytrá…
Fotku "bordelu" nemám, tak aspoň jedna pozvánka.

Na výstavu jděte s kámoškou, chlapa tam netahejte. Ideální je doba oběda, to je zde málo lidí a máte čas si pěkně všechno prostudovat zblízka. (Jsem vyzvěděla od paní pokladní).
Nesmí se tam fotit a ani to nezkoušejte, jsou tam totiž moc mladý ochranáři. Asi obměnili na Hradě hlídací park, páč na mažoretku nenarazíte. A i mě – těhotnou – upozornili, že takhle teda ne!
Jen mě mrzí, že jsem si nešáhla na žádný šaty a to si šáhla každá, co si myslela, že se nikdo nedívá! Já se totiž dívala pořád!

P.s. Jo a chtěla bych být momentálně majitelkou pražského butiku Ferragama!

A pro ty, kteří chtějí o Marilyn vědět ještě více... třeba, že na obličej používala krémy Erno Laszlo, make-up od Elizabeth Arden a řasenku od Helči Rubinstein (stejně jako já).
Podívejte se na následující stránky:
www.themarilynmonroecollection.com
www.marilyncollector.com
http://immortalmarilyn.com
http://www.marilynmonroepages.com
A na úplný závěr vyšetřovací spis FBI

Foto: Facebook Salvatore Ferragamo,  z knihy Marilyn v textech, fotografiích a písních od Richarda Haverse a Richarda Evanse

Žádné komentáře :

Okomentovat

×