Film, který musíte vidět: 130 min. s otevřenou pusou!

Minulý týden na "němcích" dávali film, u kterého jsem se mockrát přistihla, že ho sleduji doslova s otevřenou pusou, přísahám! Sexuální turistika žen, marně toužících po něžnostech v západní civilizaci, které tak končí v posteli s mladíčky té méně vyspělé. Jak to asi dopadne, si dokážete představit. Neuvěřitelně reálný film s dokumentárními prvky vás rozhodně nenechá v klidu. Prostě stojí za vidění!
Mé milované Rakousko mi odhalilo další poklad v podobě režiséra Ulricha Seidla. Co ten točí, z toho vám bude rozum stát. Navíc je oceňovanej na festivalech a ještě ke všemu je i charizmatickej!

Paradise: Love je z trilogie o třech ženám v příbuzenském vztahu. Padesátiletá Teresa si užívá obdivu od místních plejbojů na keňských plážích, protože jinde prostě nemá takové šance. Mimochodem, právě těmto plážím se říká suger mamas. Jasně, že v našich zeměpisných šírkách ji všichni vidí optikou staré opotřebované ženy, které se šance na lásku a něžnosti velmi ztenčují. Ale v Africe je pro muže bohyní, bohužel jen do té doby, dokud ji nezblbnou, aby ji mohli obrat o všechny prachy, které je ochotná jim dát. Smutně pravdivá realita dvou navzájem odlišných světů.

Při sledování filmu se ve vás budou mísit pocity studu, nervozity, nasranosti na jeden či druhý svět, popudlivosti, opovržení i soucitu. A jasně, že se někdy i zasmějete! V tom filmu je naprosto vše, včetně úžasu, jak někdo může být tak blbě zoufalej, že tohle dopustí.

Tak holky, možná si někdy říkáte, že nejste zrovna dokonalé, ale tohle prosím se svou duší nedopusťte. A upřímně, osobně neznám ve svém okolí "černobílý pár", který by byl vyrovnaný, protože prostě vždycky jeden dává více. A je otázkou času, jak dloho to vydrží. Ale věřte, že upřímně jsem za lásku až za hrob. A ať si každej dělá co chce. Jen nebuďme naivní!


Druhý snímek z trilogie o třech ženách a jejich hledání štěstí a smysluplného života zpracovává téma víry. Anna Marie, sestra Teresy z předchozího snímku Ráj: Láska, je hluboce věřící katoličkou a jednoho dne se rozhodne plně věnovat misionářské práci na předměstí Vídně, kde obchází jednotlivé imigranty. Jednoho dne se však domů vrací manžel, egyptský Muslim na vozíku, a dva pohledy na svět se nevyhnutelně střetnou. Modlitby nahrazují hádky a vzájemná nesnášenlivost. Režisér Ulrich Seidl opět diváka vmanipuluje do nepříjemné pozice voyera, který sleduje až příliš intimní a mnohdy trapné životní situace. Víra má ve snímku až podobu fanatismu, který paradoxně nevyvěrá z islámu, ale z křesťanství.(FebioFest)

V posledním snímku z trilogie o třech ženách a jejich touze po štěstí se režisér Ulrich Seidl zaměřil na dceru Teresy, hrdinky prvního dílu Ráj: Láska, jež vyrazila za sexuální turistikou do Afriky. Třináctiletá Melanie odjíždí trávit prázdniny na hubnoucí tábor v rakouských horách. Zatímco se její dny redukují na cvičení a dodržování přísného jídelníčku, zamiluje se do lékaře o čtyřicet let staršího a svou první lásku chce získat za každou cenu. Lékař se však zakázanému vztahu brání. Závěr trilogie se opět vrací k tématu lásky, která však zde není pouhou iluzí, ale upřímným a silným citem.(FebioFest)

3 komentáře :

  1. Tak to vypadá, že to stojí za to… :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle film jsem měla tu čest vidět na festivalu v Karlových Varech a byla jsem z něj nadšená. Tuhle tématiku podává tak reálně, až jsem s tím občas někdy měla problém, ale naopak se mi líbí, že tam nezaplétá zbytečné ,,kudrlinky", jen takovým naturalistickým způsobem nahlíží na celý příběh :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, tak jsem sem psala komentář, odeslala a nic tady. Tak nevím. Zkusím to znovu.

    Ten film je drsný! Myslím ten první. Viděla jsem z něj sice jen druhou větší půlku, ale i tak se u mě střídaly všechny ty pocity, co jsou vypsaný v článku, a i mnohý další. Ještě nevím, co si z toho vezmu a jak s tím naložím. Je to teda jen film, ale nedělám si iluze, že tohle se neděje.
    Uvítám i další vaše tipy na nemainstreamový pokoukání ;-)

    Verunka

    OdpovědětVymazat

×