Recepty na víkend: Vafle, svíčková, krůtí, koláč...

Taky rádi cestujete a ochutnáváte místní speciality? Já moc! Tak dneska pro vás mám něco z německé kuchyně. Porýní je opravdu krásná oblast. Ideální pro milovníky cykloturistiky a vína. Tak dobrou chuť.


Rheinischer Sauerbraten - Svíčková pečeně  na kyselo
Co potřebujeme na marinádu:
1 kg hovězí kýty bez kosti, 1 mrkev, ¼ litru vinného octa, 1 bobkový list, 3 jalovcové bobule, 2 špetky nového koření, 2 cibule, ½ petržele, ½ litru vody, hřebíček, sůl, pepř, 100 g tuku

Co potřebujeme na pečení:
4 polévkové lžíce oleje, 2 mrkve, 100 g strouhaného perníku, 1 malou cibuli,  ½ litru tekutiny (vody nebo vína), 50 g rozinek, 1 lžíce rajského protlaku

Postup:
Cibuli, kořen petržele a mrkev nakrájíme na kostičky a povaříme ve vodě a octu. Nálev necháme vychladnout a maso do něj naložíme, přikryjeme a necháme tři dny uležet. Maso několikrát obrátíme.

Maso vyndáme, necháme okapat a potřeme solí a pepřem. Ve vodě necháme nabobtnat hrozinky. Rozehřejeme tuk a maso dobře osmažíme.

Maso dáme spolu s ½ marinády a rajským protlakem péci na 2 hodiny na střední teplotu. V případě potřeby přidáváme vodu, aby se maso nepřipálilo.

Omáčku slijeme a povaříme ji s hrozinkami, zahustíme nastrouhaným perníkem a mandlemi. Omáčku také můžeme okořenit trochou marinády, co nám zbyla.

K této svíčkové pečeni se výborně hodí bramborový knedlík, jablečný kompot a červené strouhané zelí.

Rievkoche - Strouhaný koláč
Co potřebujeme:
1 kg brambor
2 vejce
1 cibuli
1 čajovou lžičku soli
tuk na pečení

Postup:
Brambory a cibuli oloupeme a nastrouháme na struhadle. Po lžících přidáme ostatní přísady a promícháme, poté opečeme na rozpálené pánvi. Protože se strouhaný koláč jí ještě teplý, pečeme porce na dvou pánvích, aby koláč nevychladl.

Tradičně se strouhaný koláč jí s jablečnou kaší, rebarborovým nebo jablkovým salátem. Může se jíst i studený druhý den mezi dvěma krajíci černého chleba.


Rheinischen Waffeln - Rýnské vafle
Co potřebujeme:
125 g másla
50 g cukru
3 žloutky
250 g mouky
½ čajové lžičky prášku na pečení
¼ l mléka nebo smetany
3 bílky

Postup:
Rozpuštěné máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny. Mouku, prášek do pečiva a ohřáté mléko střídavě přimícháme. Z bílku ušleháme sníh a opatrně přidáme do těsta. Poté pečeme vafle dozlatova a ozdobíme podle fantazie. Můžeme je posypat cukrem se skořicí, potřít marmeládou a ozdobit šlehačkou.

Krůtí stehna s karamelovou krustou, dušeným zelím s jablkem
Složení pro 5 osob:
5 krůtích stehýnek, 25 g medu, 100 ml jablkového džusu, 10 g řepného sirupu,
½  stroužku česneku, 4 ks hřebíčku, 160 g jablek, 50 ml smetany, 500 g kyselého zelí

Příprava:
Krůtí stehna osolíme a dáme péci na 3/4 hodiny na 180 stupňů. Smícháme med, jablkový džus, řepný sirup, rozmačkaný česnek a hřebíček a přivedeme k varu.

Když je maso měkké, zalijeme ho touto směsí a dáme na 5 minut zapéct do trouby 200 C, aby se nám vytvořila karamelová krusta.

Oloupeme jablka, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a ještě  nakrájíme nadrobno.

V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, který zalijeme zbytkem jablečného džusu a přidáme kyselé zelí. Necháme dusit a poté přidáme jablka a smetanu a chvíli necháme povařit.

Jako přílohu můžeme podávat houskové knedlíky nebo bramborovou kaši.

Rýnský bramborový koláč
Co potřebujeme: 
1.5 kg brambor, 1 rohlík (jeden den starý), 150 ml horkého mléka, 250 g slaniny, 2 klobásy, 2 cibule, 2 vajíčka, petržel, 2 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř, muškát

Postup:
Oloupeme brambory a nastrouháme je. Poté nakrájíme klobásy a slaninu a osmažíme je na oleji ve větším hrnci. Zalijeme horkým mlékem a zamícháme.

Přidáme brambory, cibuli, rohlík a vajíčka a vše dobře smícháme se solí, pepřem a muškátem. Hrnec bez víka dáme do rozehřáté trouby a necháme péct zhruba 1 hodinu 50 minut na 160 stupňů.

Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

V Porýní jsem byla několikrát a musím řici, že mi toto místo opravdu okouzlilo. Ani ve snu by mě nenapadlo, jak krásný může být například Trevír. Koneckonců, je považován za nejstarší městské německé sídlo. Jeho římské památky? Z toho se převrátíte!

Tipy kam na víno nebo pivo:
V Kolíně musíte zajít určitě na pivo, místní specialitu Kölsch podávají v dvoudeckových skleničkách. Krásné posezení je třeba na nábřeží u Rýna v Rheinzeit nebo v  pivnici  Peters Brauhaus.
 
Kolín je taky úžasný na řece. A taky má největší gotickou katedrálu v Evropě. Vlastně pokud už jste obrazili všechny ty obvyklý evropský města, zkuste Německo! Proč pořád jezdit do Berlína? Ten je pro hipstery! Pokud milujete památky, dobré víno, projížďky na kole, rozhodně vyražte do Porýní.


Mimochodem, do Porýní se nejrychleji dostane s leteckou společností Germanwings. Z letiště Kolín nad Rýnem/Bonn dojedete za chvilku vlakem do Kolína nebo autobusem do Bonnu. Do krásných Cách trvá cesta vlakem asi hodinku.

Jo a já se teď zaměřím na Rujánu. Tam jsem byla jako malá a chci tam jet jako velká! Tak pěkný víkend. Všem!

P.s. Tady jako bonus 5 receptů na polévky od nás s Bárou. Taky boží. 

Žádné komentáře :

Okomentovat

×